2018.04.30. 08:33
Erős hungarikumunk a pálinka
Miskolc - Az V. Miskolci Pálinkamustrára a legjobb minőségű pálinkák érkeztek.
Miskolc - Az V. Miskolci Pálinkamustrára a legjobb minőségű pálinkák érkeztek.
Pálinkák versengtek szombaton Miskolcon, a Városháza Dísztermében. A pálinkamustra elején dr. Sömjéni Éva, a Bükki Pálinka Lovagrend tagja, az esemény háziasszonya köszöntötte a szakmai zsűrit.
A titok a cefre összetétele és hogy jó helyen kell csinálni." Illés László
Az illat, az íz és a harmónia
Megnyitó beszédében dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a pálinka mint hungarikum népszerűsítését hangsúlyozta. „Nekünk, magyaroknak hatalmas jelentősége van, hogy szabadon főzhetünk pálinkát. A pálinkához bensőségesebb a viszonyunk. Erőt tulajdonítunk neki és emiatt a Pálinkamustra Miskolcon már egy olyan közösségformáló erő, ahol egymás párlatait megkóstoljuk és határokon átívelő barátságok szövődnek.”
Orosz László, a Bükki Pálinka Lovagrend nagymesterétől tudakolóztunk az értékelés szabályairól.
„A lovagrendeken keresztül azok az elhivatott emberek jelennek meg itt zsűritagként, akik a pálinkafőzés mesterei vagy okleveles pálinkabírálók. A sós sütemények esetében pedig hozzáértő séfekről és cukrászokról beszélünk. A legjobb indulók több kategóriában bronz, ezüst, arany, nagyarany és az év pálinkája minősítésben részesülnek. Az értékelés során vizsgáljuk az illatot, az ízt, ezek hosszúságát és harmóniáját.”
A cefre és a jó üst a titka
Számos díjazott vihetett haza oklevelet a délutáni eredményhirdetést követően. Az év pálinkája kitüntetést viszont csak hárman kapták meg, köztük Illés László, aki vilmoskörtéjével nyert.
„Hét éve foglalkozom pálinkafőzéssel hobbiszinten, és azóta indulok versenyeken. A pálinkafőzés titka a cefre összetétele és hogy jó helyen kell csinálni. Ezt a párlatot tavaly készítettem, akkor elvitt egy ezüst minősítést, de mostanra beérett. Kaptam már arany minősítést is, de az év pálinkája különleges és nagyon örülök neki” – osztotta meg velünk.
- DA -