Helyi közélet

2018.03.02. 17:13

Többletkapacitás a CT-re Ózdon

Ózd - Uniós és állami pályázatokon is sikerrel szerepelt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.

Ózd - Uniós és állami pályázatokon is sikerrel szerepelt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.

Nagyságrendileg 1 mil­liárd forintos fejlesztést jelentettek be azon a sajtótájékoztatón, amelyet az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban tartottak meg. Riz Gábor ­országgyűlési képviselő, valamint az egészségügyi intézmény főigazgatója, dr. Bélteczki János kiemelte: az ózdi kórháznak több területen is sikerült előrelépnie, mostani intézkedések, és az elnyert pályázatok a betegellátás színvonalának emelkedését hozhatják. Ezek közül kiemelkedik a CT kapacitás-bővítés, amelyre nagy szükség volt ahhoz, hogy az ellátási területen élő lakosságot maradéktalanul ki tudják szolgálni.

Elértük, hogy többletkapacitást kaptunk a berendezésre." Dr. Bélteczki János

Járóbetegek is

– Az elmúlt két év megfeszített munkájának köszönhe­tően elértük, hogy többletkapacitást kaptunk a berendezésre – árulta el dr. Bélteczki János, főigazgató. – Sokat kellett ezért lobbiznunk, hiszen a meglévő országos keret nem gyarapodott, de szakmai szempontokkal kellőképpen meg tudtuk indokolni ennek a szükségességét. Eddig csupán a kórházi fekvőbetegek számára volt lehetőségünk a CT használatára, mostantól viszont – szükség esetén – a járóbeteg szakrendelésre érkezőket sem kell máshová küldeni. A gép eddig is rengeteget volt használatban, több mint 1600 vizsgálatot végeztünk el vele, ez vélhetően még több lesz a jövőben.

Fotó: Marosréti Ervin

Az eseményen elhangzott az is, hogy járóbeteg-szakellátásának fejlesztésre majd 280 millió forintos, uniós pályázatot nyert az Almási Balogh Pál Kórház. Ebből az összegből orvostechnikai eszközöket vásárolhatnak, új röntgenrendszerrel, EKG és ultrahang készülékekkel gyarapodhat az intézmény. A vizsgálóhelyiségekbe pedig új számítógépek és bútorok kerülhetnek. Ugyancsak a betegbiztonság növelését szolgálja az a projekt, amely 170 millió forintból valósulhat meg. Ennek a pályázatnak a legnagyobb részét egy légtechnikai fertőtlenítő rendszer kiépítésére fordítják, de számos higénés termék beszerzésére lehetőség nyílik.

Ózdon gondot jelent az orvos és az egészségügyi szakemberhiány, amelyet ugyancsak enyhíteni tudnak a jövőben. Köszönhetően annak a 150 milliós pályázatnak, amely két esztendőre több orvos és szakdolgozó bér – és járulékvonzatát fedezi. ­További 73 millióból pedig 19 szakdolgozó képzése valósul meg.

Fotó: Marosréti Ervin

– Emellett nem szabad megfeledkezni egy nagyon fontos kormánydöntésről sem. Az elavult, régi és logisztikai szempontból is rossz helyen lévő mentőállomás helyett egy új épülhet Ózdon – ezt már Riz Gábor, országgyűlési képviselő tette hozzá. Mindezt az év elején jelentették be hivatalosan, azóta megtörtént a területbejárás, jelenleg pedig a terveket készítik. A második negyedévben ezzel végeznek a szakemberek, utána pedig megkezdődhet a kivitelezés, méghozzá a kórház területén. Így a két esztendővel ezelőtt átadott reumaszárny után, a mentősök átköltözésével tovább folytatódhat a tömbösítés, amely ugyancsak a betegek érdekeit szolgálja.

- ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában