Helyi közélet

2018.03.25. 23:12

Operafesztivál: három fő pilléren

Budapest, Miskolc - Június 8-án nyit a Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál. Idén a rock is komoly szerepet kap.

Budapest, Miskolc - Június 8-án nyit a Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál. Idén a rock is komoly szerepet kap.

Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz művészeti igazgatója a fesztivál három fő pilléréről szólt: Bartók színpadi műveinek bemutatásáról, a 2012-ben útjára indított Ezrek operája programról (amikor egy-egy operát Miskolc közterületein mutat be a fesztivál), valamint az operaíró versenyről, amellyel arra sarkallja a fesztivál a zeneszerzőket, hogy keressék azokat az új műfajokat, amelyek megtalálják a hangot a szélesebb közönségréteggel is.

A tájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Krucsainé Herter Anikó Magyarország egyetlen operafesztiválját megillető támogatásokról beszélt, kiemelve: idén 320 millió forinttal járult hozzá a kulturális tárca Kelet-Közép-Európa meghatározó zenei eseményéhez, a Bartók Plusz Operafesztiválhoz. Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a fesztiválnak a város kulturális erőterében betöltött vezető szerepét emelte ki. Szólt arról, hogy a kulturális „zászlóshajó” fesztivál mellé mára a város többi kulturális intézménye is felzárkózott.

Koprodukcióban

A fesztivál és az operett közötti hagyományos jó kapcsolatokról Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója szólt, aki kiemelte: a koprodukcióban készülő Semmelweis közönségbarát, a musical és az opera határán mozgó, látványos produkciónak készül. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter, a fesztivál zárógálájának szólistája a Bartók Pluszhoz fűződő szép emlékeiről, az énekesek számára kitüntetésnek számító gálahangversenyen a közönség elé kerülő népszerű áriák előadásának öröméről beszélt. Az István, a király zeneszerzője, Szörényi Levente és az előadást menedzselő Rosta Mária a rock­opera klasszikussá válásáról szólva úgy vélték: a darab 35 éves töretlen sikere arra példa, hogy a rockzenével is kifejezhető érvényes, komoly és tartalmas mondanivaló.

ÉM


[related-post post_id="3804346"]

[related-post post_id="3803219"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában