Helyi közélet

2018.03.28. 19:41

Műemlékek reneszánsza

Füzér, Füzérradvány - Összesen 3 milliárd forintból újul meg a Füzéri vár és a füzérradványi Károlyi-kastély.

Füzér, Füzérradvány - Összesen 3 milliárd forintból újul meg a Füzéri vár és a füzérradványi Károlyi-kastély.

A Füzéri várban kedden ismertették a várfejlesztési program II. ütemét, a füzérradványi Károlyi-kastélyban pedig lerakták a kastélyberuházás alapkövét. Mindkét program 1,5-1,5 ­milliárd forintból valósul meg.

Szimbolikus helyszínek

– A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy adottságaikhoz igazodó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek – mondta a füzéri eseményen dr. Virág Zsolt, a program miniszteri biztosa. Mint elhangzott, egy-egy vár, vagy kastély szinte mindig az adott település egyik jelképe, szimbolikus értékű helyszín, különleges helyet foglal el a köztudatban, ezért fontos a helyi identitás erősítése. A várak, kastélyok a fejlesztési koncepció alapján egyre inkább közösségi térként is szolgálnak majd, ha a vendég jól érzi magát bennük, jelentősen több időt tölt el, és ez növeli a bevételt, amelyekből a műemlékek fenntarthatók.

Jelentős megújulás

A füzérradványi alapkőletételkor elhangzott, a fejlesztés során cél, hogy a fogadó és vendéglátó terek berendezése, a parki attrakciók, illetve a kiállítási tematika is felidézzék az egykori kastélyszálló világát, mindennapjait. A „kastélyszálló meglátogatása” jelenti a vezérmotívumot, amely végigkíséri a kastélyba érkező vendéget az épületben és a parkban is. A kastélyépület jelentős része megújul, az építészeti elemek restaurálásra kerülnek.

– Zemplén és Abaúj műemlékei reneszánszukat élik – mondta dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – A polgári kormány ezekkel a beruházásokkal növeli a vidék megtartó erejét, növeli a munkahelyek számát és minőségi turizmust kínál a térségbe látogatóknak. Minőségi turizmushoz pedig minőségi utak is kellenek, éppen ezért már készülőben van a közel 15 milliárd forintos útprogram, amely a térség megközelíthetőségét fogja javítani.

ÉM


[related-post post_id="3809700"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában