Helyi közélet

2018.03.11. 16:16

Korszerű ortopédtechnológia gerincbetegségek kezelésére Miskolcon

Miskolc - Ingyenesen a legmodernebb ellátást kapják Miskolcon a betegek.­­­­

Miskolc - Ingyenesen a legmodernebb ellátást kapják Miskolcon a betegek.­­­­

Párizs után először Miskolcon alkalmazzák a legmodernebb technológiákat a gyógyászati segédeszközök készítése során. Eddig kényelmetlen, hosszadalmas méretvételi procedúrák előzték meg, ha a gerincbetegek fűzőt, az amputáción átesett páciensek művégtagot igényeltek. Napjainkban mindez gyors, higiénikus, fájdalommentes, diszkrét és emberközpontú eljárás, legalábbis a borsodi megyeszékhelyen.

Lézeres méretvétel és tervezés

– Ez már a jelen, és nem a jövő. Annyira fejlett technikai háttérrel dolgozunk, amelyről korábban csak a science fiction könyvekben olvastam – hangsúlyozza Csoma Attila, az OrtoProfil vezető ortopédiai műszerész mestere, akivel a cég B.-A.-Z. megyei kórház területén lévő kirendeltségén beszélgettünk.

Kerekesszékek, fűzők, ortopédcipők, mopedek, műkezek, műlábak és még hosszan sorolhatnánk, mi mindennel foglalkoznak itt. Hazánkban sokan szenvednek gerincferdülésben, és gyakran diáklányoknak is írnak fel speciális fűzőt a szakorvosok. A fiatal hölgyeket korábban megviselte a méretvétellel kapcsolatos gipszelési procedúra, de ma már mosolyogva vállalják, hisz itt egy ujjal sem érnek hozzájuk, a fejlett digitális lézertechnika segítségével három dimenzióban mutatja a számítógép a paramétereket, így hibalehetőség sincs.

Mindez nem a gazdagok kiváltsága, a társadalombiztosító támogatja, a beteg ingyenes egészségügyi ellátás keretein belül Miskolcon megkaphatja a legmodernebb eljárást és eszközöket, hogy teljes életet éljen és meggyógyuljon.

Bárkit talpra állítanak

– A legkorszerűbb segédeszközök mellé reményt is próbálunk adni a kiszolgáltatottaknak, nemcsak erős karbonlábakra, hanem hatalmas belső erőre is szüksége van annak, aki betegségből vagy balesetből fakadó tragédia miatt magatehetetlenné válik. De higgyék el, minden helyzetből fel lehet állni, hinni és akarni kell, a többit, a profi segédeszközöket mi biztosítjuk – magyarázza Attila.

Richárd egy vonatbaleset során elvesztette a lábait, akkor azt hitte, nincs tovább, de sikerült „talpra állnia”. Ma értékteremtő munkát végez ennél a cégnél, lelket önt sorstársaiba, családos emberként teljes életet él, és versenyszerűen sportol. Van olyan művégtagja, amelyet kifejezetten futáshoz használ.

– Amikor elvesztettem a lábaimat, azt hittem, vége mindennek, de nem így történt, most boldog vagyok, ortopédiai műszerész mesterként dolgozom, családban élek, megszoktam a művégtagot, rendszeresen futok is, olyan jól megy, hogy néha lehagyom az épeket is. Minden sorstársamat arra biztatok, hogy fejben szedjék össze magukat, ma már a technikai háttérnek köszönhetően műlábbal futni és hegyet mászni is lehet – érvelt Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában