Helyi közélet

2018.03.01. 18:52

„Helyes, ha az erre alkalmas várakat eredeti formájában építjük újjá…”

Miskolc - Idén megkezdődik a Diósgyőri vár újjáépítésének következő - befejező - szakasza.

Miskolc - Idén megkezdődik a Diósgyőri vár újjáépítésének következő - befejező - szakasza.

Idén indul a ­Diósgyőri vár – ahogy Rostás László, Miskolc Megyei Jogú Város főépítésze fogalmazott – revitalizációjának, rekonstrukciójának folytatása. Minderre – uniós és kormányzati forrásból jó 7 milliárd forint áll rendelkezésre a Modern Városok Program keretében. Ezt megerősítette Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszer, amikor néhány héttel ezelőtt tájékozódott a program miskolci fejlesztési projektjeinek a helyzetéről.

Mint a fénykorában volt

„A Diósgyőri vár esetében egy olyan fejlesztésről van szó, amelynek eredményeként be lehet mutatni a huszonegyedik század emberének, hogy Nagy Lajos idején, a vár fénykorában hogyan is nézhetett ki maga az építmény, milyen volt akkor a várbeli élet, milyenek voltak a viszonyok” – fogalmazott Kósa Lajos.

„A magyarországi várrekonstrukciós programok majdnem mindegyike inkább arról szólt, hogy az egyébként meglehetősen romos állapotban lévő erődítményeket konzerválni kell rom mivoltukban – mondta Kósa Lajos. – látható azonban, hogy inkább csak közepes eredményességgel zajlik ez a program. Nem nagyon tölti be a szerepét. Miskolc, illetve a Diósgyőri vár esetében viszont olyan programot tettek le az asztalra, amelyben teljes rekonstrukcióról, azaz a vár teljes állapotú visszaépítéséről van szó.”

Megalapozott tervek

Mint mondta, ismert az a nehezen nyugvó vita, amely azt vitatja, hogy ez a fajta rekonstrukció mennyire legitim. „Mi azt gondoljuk, hogy helyes, ha néhány, erre alkalmas várat eredeti formájában építünk újjá. A legmesszebbmenőkig támogatjuk a Diósgyőri várral kapcsolatos elképzelést, mert ez a vár mindenképpen alkalmas az újjáépítésre. A fellelt dokumentációkban, régészeti adatok révén teljességgel érzékelni lehet, hogyan is nézett ki a Diósgyőri vár. Szerintem ez egy járható, helyes út és ebben Diósgyőr az egyik úttörő.” Mint a minisztertől megtudtuk a valamivel több, mint 5 milliárd forint áll rendelkezésre a Diósgyőri vár újjáépítésére, de várhatóan a szükséges kiegészítő beruházásokra további mintegy 2 milliárd szükségeltetik.

Így látja a főépítész

Rostás László, Miskolc főépítésze tavaly ősszel lapunknak nyilatkozva a következőképpen fogalmazott: „Ha végignézzük a létrejövő vár tereit, látjuk, hogy azok mindegyike használható lesz, azaz olyan funkciókat tudunk beletenni, amit – ha folyamatosan használjuk is – a romlás, pusztulás lehetőségét kizárjuk. Gyakorlatilag már az eddig megtörtént rekonstrukcióval évi 30 ezerről 100 ezer fölé tudtuk a Diósgyőri vár látogatottságát srófolni. Ha az újabb ütemmel tudjuk ezt a növekedést tartani, akkor az ebből befolyó bevételből képes lesz önmagát fenntartani intézményként. Fontos alapvetés, hogy a jelenleg meglévő terek és funkcióik megmaradnak. Semmiféle olyan új funkció nem lesz, ami a jelenlegieket csorbítaná… Ha minden sikerül, akkor – úgy gondolom – megtette a város a kötelességét. A tervező felelőssége az is, hogyha ez nem a megfelelő színvonalon valósul meg, akkor az a további fejlesztések útját zárhatja el…”


[related-post post_id="3684157"]

[related-post post_id="3751282"]

[related-post post_id="3750792"]

[related-post post_id="3769683"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában