Helyi közélet

2018.03.26. 11:16

A víz sok, de áradás nem lesz

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem várható sok csapadék, fellélegezhetnek a gátak őrzői.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem várható sok csapadék, fellélegezhetnek a gátak őrzői.

Magyarország folyói mentén jelenleg 376 kilométer hossz­ban van árvízvédelmi készültség. Ebből másodfokú készültség 215 kilométeren, elsőfokú készültség pedig 161 kilométeren. Jó hír megyénk számára, hogy errefelé egyik folyón sem fenyeget áradás.

Belvíz sem fenyeget

A belvíz miatt 61 szakaszon van készültség: öt szakaszon harmadfokú, 38 szakaszon másodfokú, 18 szakaszon elsőfokú a készültség. A belvízzel elöntött területek nagysága több mint 74 ezer hektár, s ebből több mint 38 ezer hektár vetés, illetve szántó. Ebben a tekintetben is jól állunk, a legnagyobb elöntések Békés és Csongrád megyében vannak.

Folyamatos szivattyúzás

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő hat napban nem várható számottevő csapadék. Így a folyamatos belvízi szivattyúzás mellett az elkövetkező napok hőmérséklet-emelkedése várhatóan segíti a víz talajba szivárgását. Mindezek nyomán a csapadékmentes időszakokban a napsugárzás és a mérsékelt szél hatásának köszönhetően a belvízi elöntések száma és területe csökkenhet.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában