Helyi közélet

2018.03.16. 20:34

„A haza minden előtt”

Szerencs - Kovács Zoltán kormány­szóvivő szerint naponta tennünk kell szabadságunkért.

Szerencs - Kovács Zoltán kormány­szóvivő szerint naponta tennünk kell szabadságunkért.

Szerencsen, a Rákóczi-vár dísztermében tartotta meg szerdán ünnepi közgyűlését a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat. Az ünnepségen jelen volt egyebek mellett Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Nemzetközi Kommunikációs Iroda vezetője és dr. Kovács János, B.-A.-Z. megye főjegyzője.

170 éve

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere köszöntőjében elmondta, Szerencs az a város, ahol minden darabka kőhöz maga a történelem kötődik. A hegyaljai város büszke lehet múltjára, és egyre büszkébb lehet jelenére is, hiszen Szerencs napról napra az egyre élhetőbb települések sorába tartozik.

– 170 évvel ezelőtt, 1848 márciusában megérett az idő arra, hogy a magyar nép hitet tegyen a szabadság mellett – mondta egyebek mellett megnyitójában Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, aki történelmi kitekintőben vázolta fel az 1848/49-es ­forradalom és szabadságharc körülményeit. Török Dezső elmondta, a megyei közgyűlés figyelmet fordít arra, hogy az ünnepi közgyűléseit más és más településeken tartsa meg. Szerencs már a tavalyi év végén jelentkezett arra, hogy ezt az alkalmat megrendezhesse, és a megyei közgyűlés ezúttal is méltó helyszínen köszöntheti az egyik legfontosabb nemzeti ünnepet.

Naponta tenni a szabadságért

– Hadd kezdjem egy Kölcsey Ferenc idézettel – mondta ünnepi beszédében Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Nemzetközi Kommuniká­ciós Iroda vezetője. – „A haza minden előtt”. Ez az egész a mostani ünnepnek a szlo­genje országszerte. 170 évvel ezelőtt március közepén a magyarországi forradalmárok megfogalmazták a magyarság szabadságvágyát. 1848. március 15-e idézőjelben csak a kezdete volt egy folyamatnak, de egyúttal annak a legfontosabb állomása, amely megteremtette Magyarország függetlenségének alapját. Ezt követően még sokak munkája vezetett el a nemzeti ­szuverenitás megtalálásához. Ha valaki akkor elhitte, hogy elég megteremteni a nemzeti függetlenséget és onnantól meg lehet pihenni, az nagyot téved. Az elmúlt közel nyolc esztendő is arról szólt az ország életében, hogy nap mint nap tennünk, cselekednünk kellett és kell nemzeti szuverenitásunk megtartásáért. A szabadságunkért minden áldott nap meg kell küzdenünk.

Az ünnepi közgyűlés a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola tanulóinak műsorával folytatódott, majd az ünnepség végén Török Dezső átadta Koncz Ferencnek az ünnepi közgyűlés ­sikeres megrendezéséről ­szóló emléklapot.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában