Helyi közélet

2018.03.07. 13:45

360 fokos videó - Ásványkiállítás Miskolcon: Több mint sok szép színes kavics

Miskolc - Már a 36. Nemzetközi Ásványkiállítást rendezték meg Miskolcon 2018. március 3. és 4. között.

Miskolc - Már a 36. Nemzetközi Ásványkiállítást rendezték meg Miskolcon 2018. március 3. és 4. között.

A Miskolci Egyetem nagyjából annyira megtelt, mintha diplomaosztót tartottak volna a Díszaulában, ami azt nézve elég sokkoló, hogy szép színes kavicsokat lehet nézegetni. Gondolná a laikus, de az ásványkiállítás ennél többről szól.

Már amikor kiértünk az Egyetemvárosba, gyanús volt, hogy csak többszöri körözgetés után találtunk parkolóhelyet. Gyanakodtunk is, hogy valami másik rendezvény futhat az ásványkiállítás mellett, de nem. Belépve a Miskolci Egyetem főépületébe, egyértelművé vált, hogy ez a tömeg bizony a szép színes kavicsokért jött. Illetve a kísérőprogramok miatt, amik kicsit más megvilágításba helyezik az egészet.

Még pontosabban fogalmazva, az ásványkiállítás egy olyan program, ahol nem csupán az találja meg számításait, aki szép színes kavicsokat szeretne kezébe fogni. A szervező Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és a hozzájuk csatlakozó intézmények, szervezetek szakmai programokkal is feltöltötték a két napot. Aki tudományosabb oldaláról kívánta megélni a programot, annak sem kellett csalódottan kifordulnia az ajtón.

Volt digitális terepasztal, különleges ásványbemutatók, ismeretterjesztő programok, földtudományi játszóház, kiállítások, előadások, sőt még egy kétnapos földtudományi diákkonferencia is megelőzte magát az ásványkiállítást. Idén először, hazai kristálybarlangok három dimenziós vetítése során barlangászhattak a látogatók egyetemi előadók kényelmes székeiben ülve.

Kis aranyásók

Dr. Mádai Ferenc, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánhelyettese megértette velünk, hogy miért nem csak a már többször példálózott sok szép színes kavicsról szól az ásványkiállítás. A körülöttünk lévő világot ásványok alkotják, és sokszor még csak nem is tudunk róla. Klasszikus példaként említette a mobil telefont, amit a periódusos rendszer 70 eleme alkot. Ha már ennyire a mindennapi életünk részei, akkor megérdemlik, hogy ismerjük és egy kicsit értsük is őket.

Ehhez a népszerűsítő kezdeményezéshez kapcsolódik az Év Ásványa és az Év Ősmaradványa díjak is, amit közönségszavazás után ítélnek oda. Előbbi idén a fluorit lett, utóbbi pedig a balatonites, ami egy, a hazánk területén felfedezett lábasfejű, és a Balaton után neveztek el. Hozzájuk kapcsolódóan játékos-szakmai programok várták az érdeklődőket, ezzel is népszerűsítve a szakmát.

Úgyhogy sokrétű volt a program, ami be is vonzotta az embereket. Mádai Ferenc elmondta, hogy évtizedek óta nagyon sok a látogató, és mostanra egyértelműen hagyománnyá vált a Miskolci Nemzetközi Ásványkiállítás, amire az egész országból érkeznek az elemek lelkes rajongói.


Nézz körbe 360 fokban!

A " target="_blank">videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3786532"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában