Helyi közélet

2018.02.01. 18:39

Világelső miskolci szűrőprogram: ilyen még nincs máshol

Miskolc - Másfél éve működik az új rendszer Miskolcon, 10-20 év múlva „érik be a gyümölcse”.

Miskolc - Másfél éve működik az új rendszer Miskolcon, 10-20 év múlva „érik be a gyümölcse”.

Nemcsak az országban, hanem világszinten is egyedi a Miskolcon kialakított szűrési modellprogram – tudjuk meg dr. Papp Csaba polgármesteri biztostól, a működtető Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MEFI) főigazgatójától. Egyedül Japánban van hasonló, azaz a gyerekpopuláció teljes, komplex átszűrése, de ott a gyerekeket a 18 év alatt háromszor, nálunk összesen hatszor tervezik szűrni.

Biztonságot nyújt majd a szülőknek az adatok követése.” Dr. Papp Csaba

Hogy miről is van szó pontosan? 2016 márciusában döntött a miskolci önkormányzat közgyűlése a modellprogram indításáról, azóta, másfél éve működik, így már a tapasztalatokról is tudtunk beszélni dr. Papp Csabával. A szűrési program előzménye és alapja is hungarikumra épül, mégpedig a több mint száz éve működő védőnői hálózatra.

Hungarikum védőnők

– Ez mára komplex, kétoldalú rendszerré alakult Magyarországon – mondta. Egyrészt működik az alapellátási, valamint az iskolai védőnői rendszer. Az első területi rendszer – Miskolcon 60 ilyen körzet van –, ide mindenki a lakhelyének megfelelően tartozik, az itt dolgozó védőnőknek a feladata a terhesgondozástól kezdve egészen az iskolakezdésig ellátni a gyermekeket. Az ő szerepüket veszik át az iskolakezdéssel az iskolai védőnők. A városban működő egészségügyi alapellátás korábban meglehetősen tagolt volt, ezt egységesítette az a bizonyos 2016-os rendelet, amely során létrejött a MEFI.

Egy helyen működnek

– A döntéssel ide, egy intézetbe került az iskolai védőnő, a területi védőnő, az iskolaorvos, a gyerekháziorvos, a felnőtt háziorvos, a fogorvosok, az iskolafogorvosok. Így tudtunk továbblépni, hogy létrehozzunk egy intézményi körülmények között zajló szűrési programot.

Dr. Papp Csabától megtudtuk, magát a szűrést törvény biztosítja, erre költségvetési fedezet is van, az iskolaévek alatt 6 alkalommal történik meg kötelezően: 2., 4., 6., 8, 10. és 12. osztályban. A szűrést a védőnők az iskolaorvossal együtt végzik.

S hogy mégis miben új a miskolci rendszer?

– A vizsgálatokat eddig az iskolákban, a védőnői szobákban végezték el a szakemberek úgy, hogy a szünetekben lehívtak 3–5 gyereket – magyarázta dr. Papp Csaba. Ezzel szemben most iskolabusz szállít egyszerre 100 diákot a szűrésre. A centrum jelenleg a gyermekváros korábbi épületében van, hamarosan költöznek (lsd. keretes írásunkat – a szerk.), a tanulók a teljes tanítási napot egyfajta egészségnapként az intézményben töltik. Folyamatszobákat alakítottak ki, a kötelező szűrés után – ez már a miskolci újítás – életkoruknak megfelelő előadásokon vesznek részt a gyerekek, és egy transztelefonikus EKG-szűrést is végeznek rajtuk, így ki tudják szűrni, hogy vannak-e szív- és érrendszeri problémáik.

Az oktatáson a hangsúly

– Az oktatáson van a hangsúly. Drogprevenció, életmód-tanácsadás a kicsiknek játékosan, kamaszkorban a nemi felvilágosítás, a családon belüli szerepek a téma. Úgy gondoljuk, a rendszeres, 6 alkalommal történő találkozás maradandó élményt nyújt, felnőttkorban is fontosnak tartják majd a szűréseken való részvételt.

A miskolci modellprogram azonban nem ér véget a szűrésekkel. Míg más településeken a kapott adatokat „csak” jelentik a védőnők az országos hálózatnak, addig Miskolcon elemzik őket, figyelik és követik, később összehasonlíthatóvá válnak.

– Már két év múlva is lehet következtetéseket levonni a változásokból, és 10–20 év múlva is érdekesek lesznek a kapott elemzések – mondta dr. Papp Csaba. Az adatok később átkerülhetnek ugyanis a felnőtt háziorvosokhoz is, akik a kezeléseknél figyelembe tudják venni. Az adatok nemcsak jó kutatási alapot jelentenek, de biztonságot nyújtanak a szülőknek is, hiszen a kapott eredményeket minden alkalommal megkapják. Sőt, az e-naplóhoz hasonlóan az összes korábbi adatot is bármikor elérhetik majd.

Megtudtuk még, az önkormányzat évi 46 millió forinttal járul hozzá a miskolci programhoz. Amit a főigazgató szerint a későbbiekben továbbfejlesztenének. Például azzal, hogy kiszűrhetők lesznek a nagyon erős fizikumú, sportra termett gyerekek, idővel azt is meg tudják majd mondani a szülőknek, hogy milyen típusú sport való neki a méretekből, az antropológiai adatokból. És szeretnék a felnőttszűrést is elindítani a későbbiekben családorvosokkal, munkahelyekkel, a foglalkoztatási orvosokkal együttműködve.


Hová költöznek?

A szűrőközpont hamarosan a Diósgyőri kórház épületébe költözik. Új helyszínükön olyan fogadóteret terveznek, ahol pingpongasztal, csocsó, játéktér, számítógépek várják majd a gyerekeket. A Diósgyőri kórházban egy élethosszig tartó gondoskodás központ jönne létre. Épületének másik részében időskori ellátás lesz, a harmadikban háziorvosok kapnak helyet.


Beszédesek az adatok

2016 márciusában kezdték a munkát, a másfél év alatt 57 iskola diákjait szűrték végig – csak az államiakat, az egyháziak még nincsenek benne a rendszerben –, összesen 7654 gyereket.

Dr. Papp Csabát nagyon meglepte, hogy bizonyos évfolyamokon (8., 10.) milyen sok a magas vérnyomásban szenvedő gyerekek száma. Míg a többi évfolyamon átlag 4, itt 77 és 48.

– Sok kérdést felvet, ezek megválaszolása további elemzés feladata.

A főigazgató több elhízott gyerekre számított. 7654 gyerekből 487 az új eset, szerinte a mindennapos testnevelésnek és a növekedésnek köszönhető a javulás.

Nagyon sok azonban a mozgásszervi rendellenesség: 1100 gyerek, azaz minden 7. háta deformált, görbült, aránytalan. A látásélességgel is gondok vannak: a 2. osztályban 113 új esetet fedeztek fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában