Helyi közélet

2018.02.18. 08:10

Versenyeznek a tulajok a megbízható bérlőért Miskolcon

Miskolc - Egyre több a kiadó lakás Miskolcon, a bővülő kínálat miatt árcsökkenés várható.

Miskolc - Egyre több a kiadó lakás Miskolcon, a bővülő kínálat miatt árcsökkenés várható.

Pár éve, a válság után még dinamikusan emelkedtek, jelenleg stagnálnak és – a szakemberek szerint – hamarosan csökkenni fognak az albérletárak a borsodi megyeszékhelyen. Miskolc a legolcsóbb egyetemváros derítettük ki korábbi cikkünkben. A nemrég napvilágot látott felmérés szerint a megyeszékhelyek között itt különösen kedvezőek az albérletárak, csak Hódmezővásárhelyen, Zalaegerszegen és Békéscsabán kínálnak alacsonyabb áron lakhatást.

Míg 2014-2015-ben harmincezerért adtak ki egy átlagos állapotú kétszobás lakást, ma már az internetes hirdetési oldalakat böngészve megállapíthatjuk, havi hatvan-hatvanötezer alatt nem ússzuk meg a bérleti díjat Miskolcon sem.

Inkább saját lakást vesznek

– Sok esetben a fizetős hirdetési felületeken megjelenő árak nem a realitást, hanem a vágyakat, vagyis azt tükrözik, mennyit szeretne kapni a főbérlő. Arról se feledkezzünk meg, hogy a többség, a tulajdonosok kilencven százaléka, feketén adja ki lakását, tehát a magas árak a hivatalos ügyletekre, vonatkoznak, ez a szűkebb mezsgyéje a piacnak, nem mutatja hűen a tömegigényt. A többség az alacsony bérből tengődő családok és az egyetemisták zöme nem köt hivatalosan szerződést a főbérlővel- hangsúlyozza Demeter Tibor, ingatlanos szakember, akitől azt is megtudjuk, nő a kiadó lakások száma és egyre nehezebb lesz jó bérlőt találni, ezért verseny és árcsökkenés várható. Feketén negyven-ötvenezer forint egy átlagos kétszobás panellakás bérleti díja Miskolcon. Több szülő inkább hitelt vesz fel és befektet, a törlesztőrészletet nyögi bérleti díj helyett.

– Öt perc séta innen az egyetem, elég sok fiatal él a lakótelepen, van, olyan szülő, aki hitelre megveszi az egy plusz két fél szobás lakást gyermekének, aki a félszobákat, pedig húsz plusz rezsiért kiadja két másik hallgatónak. Így a fiatal lakhatását és a banki törlesztőrészletet is fedezi a kiadásból származó bevétel- vázolja fel a megszokott gyakorlatot az egyik kiadó ingatlan tulajdonosa az avasi Szentgyörgy utcán, ahol már hat-nyolcmillió forintért is kapható felújított ötven négyzetméteres panellakás.

Luxus lakások

– A Miskolcon lévő gyárak, üzemek vezetőinek elhelyezését természetesen, hivatalos ügylettel intézik, esetükben jóval magasabb a bérleti díj és az ingatlanok minősége is.

Egy-egy nagyobb gyár vagy cég havi száz-százhúszezer forintért bérel ingatlant az egyedülálló és kétszáz-kétszázötvenezerért a családos vezetőknek. Ezek viszont közép és felső kategóriás lakások. Miskolcon hamarosan ötszáz újépítésű lakást fognak átadni. Többen kifejezetten befektetési szándékkal vásárolnak az új, negyven -hetven négyzetméteres otthonokból – hangsúlyozza Demeter Tibor, aki szerint egy újabb Bosch méretű cégnek kellene idetelepülni, ahhoz, hogy fellendüljön az albérletpiac.

- Juhári Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában