Helyi közélet

2018.02.04. 13:24

„Törzshelyük” az Avasi Közösségi Kávézó Miskolcon

Miskolc - „Nagyszerű miskolci zenészekkel dolgozhattam együtt a pálya­futásom során.”

Miskolc - „Nagyszerű miskolci zenészekkel dolgozhattam együtt a pálya­futásom során.”

Vásárokon, kisebb-­nagyobb rendezvényeken találkozhatunk a bábos-mese­mondó Sanyi bácsival, aki a maga készítette tulipános ládán, bábjaival, fajátékaival mosolyt csal a gyerekek arcára. És nemcsak a gyerekekére, hanem a felnőttekére is, akik olykor többen vannak egy-egy előadáson, mint maguk az apróságok. Máskor gitárral vagy basszusgitárral a kezében megzenésített Petőfi-, Ady- vagy József Attila-verset énekel, rockosan, bluesosan, sanzonosan, ahogyan azt a vers habitusa, lüktetése kívánja.

„A bábozást a közönségért, a gyerekekért szeretem, a zenélést pedig a kollégákért. Nagyszerű miskolci zenészekkel dolgozhattam együtt a pályafutásom során. Csak pár név: Illés Laca, Kerékgyártó Füles István – aki Török Ádám zenekarában kötött ki –, Fukk Attila, Nagy Feri, Tímár Krisztián, Bányai Kriszta, Kelemen Zsolt, ő később a Benkó Dixie­landben bőgőzött, Czomba Imi, aki pedig Zoránhoz ment játszani. Dalszerzőként és ritmusgitárosként tevékenykedtem a zenekarokban: AD Csoport, Scarabeus, STAB, Ragadozók. Idővel befejeztem ezt a rock ’n’ rollos tevékenységet, de a zenélés megmaradt az életemben, valamint a bábszínház is betársult tevékenységeim közé.”

Kalamajka Bábszínház

Fehér Sándor a Csodamalom Bábszínházban találkozott először a bábszínház világával, majd elvégezte az Állami Bábszínház Bábszínész-képzőjét. 1992-ben végzős évfolyamtársaival megalakította a Kalamajka Bábszínházat, mely utazó teátrumként a mai napig járja az országot és a külhoni magyar lakta településeket.

„Versmegzenésítésekkel 1997-től foglalkozom. A Miskolci Galéria felkérésére készült először egy centenáriumi Ady-műsor – elég sajátos felfogásban. Ezt követően a Másképp csoporttal készítettünk további versmegzenésítéseket a 2000-es évek elején. Ennek a formációnak a megszűnése után keresett meg Szabó Zoli a „Kóborlovagokból”, hogy állítsuk színpadra Magyar György legendáját. Megírtam a komplett zenei anyagot. Az elképzelések szerint a Kóborlovagok harcolnak, „bemutatóznak” az előadás közben. Sajnos a bemutatóra még nem került sor, viszont a dalokat nem akartam veszni hagyni, így néhányat ebből a műsorból átmentettem a Róka Lánya zenekarba. A Róka Lánya egy akusztikus ének-gitár duó. A partnerem Pletenyik Dóra, aki igen sokoldalú énekes. Nagyszerűen énekel bluest, rockot, népdalt. Öröm vele együtt színpadra állni.”

A Róka Lánya „törzshelye” az Avasi Közösségi Kávézó, ahova Sándor amolyan zenei klubot álmodott meg.

Hangulatos közeg

„Régóta szerettem volna egy olyan helyet, ami szakmai jelleggel működik és a zenészek, művészek meg tudják nézni egymás produktumait – egy hangulatos, intim közegben –, akár képzőművészeti kiállításról, akár koncertről legyen szó. A „Szólam Klub” erről szól, ide inkább unplugged jellegű koncertek férnek be, mint pl. a JAMR 67 zenekar, de a legutóbbi vendégünk egy kamarakórus volt, a Szent Naum. Az őszi időszakban több alkalommal koncertezett itt a Mintha és a Popjuliska zenekar. Mindkét formáció annyira professzionális, hogy bármely pódiumon megállná a helyét, így nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy elfogadták a meghívásomat.

A képzőművészekről sem feledkeznék meg, akik hangulatos bemutatókat tartottak a klubkoncertek előtt: Szurdoki Judit, Mádli Boglárka, Hohl Boglárka, Durkó Annamária, Seres Tamás.” A „Szólam Klub” amolyan hírvivő, egy kis közösség gondoskodik róla, hogy a fellépőkről minél többen tudjanak. A féléves folyamatos működésnek már vannak kézzelfogható eredményei. A rendezvényekre egyre többen jönnek, a helyi sajtóban jelentek már meg újságcikkek, rádióinterjúk, internetes tudósítások.

Kéthetente

Január 25-én tartotta az év első klubnapját a „Szólam”, ezt követően pedig minden páros hét csütörtök estéjére szerveznek rendezvényeket. A klubestekre folyamatosan lehet jelentkezni bármely művészeti ágban tevékenykedő, munkáját bemutatni kívánó művészeknek, alkotó­csoportoknak. Kapcsolat pedig az Avasi Közösségi Ház internetes oldalain érhető el.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában