Helyi közélet

2018.02.07. 08:06

Szandi nem keresett elég pénzt, megverték

Borsod-Abaúj-Zemplén - Általában az intézetből szökött lányok lesznek a prostitúció áldozatai, de nem csak ők. Ez a társadalom iszonyú sötét oldala – mondja a lapunknak nyilatkozó asszony.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Általában az intézetből szökött lányok lesznek a prostitúció áldozatai, de nem csak ők. Ez a társadalom iszonyú sötét oldala – mondja a lapunknak nyilatkozó asszony.

Egy megyénkbeli, középkorú hölgy régóta kapcsolatban áll szegény sorsú emberekkel, családokkal. Egy alapítvány segítőjeként, amiben tud, segít nekik. Ezáltal valamennyire belelát az életükbe, és arról is tudott mesélni lapunknak, hogy válnak a mélyszegénységben élő családok fiatalkorú lányai prostituálttá. Tapasztalatait csak név nélkül merte vállalni, hiszen félni kell a futtatók bosszújától. (A téma úgy vetődött fel, hogy a napokban tartóztattak le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy háromtagú bandát, akik egy 13 éves lányt vittek ki külföldre, ott prostitúcióra kényszerítették, majd a pénzét elvették.)

Nincs, aki védje

– A bajok ott kezdődnek, amikor a család teljesen széthullik. Az apa például elmegy külföldre, újranősül, az anya Pestre költözik, ő is új férjet talál magának, a fiatal lánynak pedig marad az intézet – mondja elöljáróban a lapunknak nyilatkozó hölgy. – A gyerek azonban megszökik az intézetből, hiszen a nagyszülei és a rokonai még itt élnek a megyében. Hol az egyik rokon fogadja be, hol a másik, de amikor serdülni kezd, a férfiak (rokonok vagy ismerősök) felfigyelnek rá, hiszen nagyon jól tudják, hogy a lánnyal pénzt lehet keresni. Ráadásul az ilyen gyereket nem védi se az apa, se az anya. A leendő futtatók kedveskednek, vesznek neki ezt-azt, mobiltelefont, és végül belecsalják a prostitúcióba – sorolja a nő.

Csak 12 éves volt

Ezután azonban megváltozik a helyzet. A futtatók már nem kedveskednek tovább, hanem elveszik a lány pénzét, és ha nem keres eleget, megverik.

– Számomra nagyon megrázó volt az egyik kislány esete, akit már 12 évesen „munkára” fogtak. Az ő szülei is elköltöztek a megyéből. A nagyanyja ugyan mondta neki, hogy ne hallgasson a férfiakra, de ez nem sokat ért. Épp a nyomortelepen jártam, segélyeket vittem, amikor az emberek arról beszéltek, hogy Szandi sikoltozik, mert éppen verik. Az volt a bűne, hogy aznap nem keresett elég pénzt, és a futtatója megverte. Sőt, a házba sem engedte be a téli hidegben, azt mondta, aludjon kint. A lányt végül befogadta éjszakára egy jólelkű család, de ez számukra is veszélyes volt. Mert ha a telepen valaki befogad egy lányt, akinek futtatója van, azt hiszik, azért tette, mert ő akarja „befogni”, és bottal mennek rá azok, akiknek a lány jelenti a megélhetést. Sokan élnek ebből, ez a társadalom iszonyú sötét oldala. Az ember szinte menekülni szeretne! – teszi hozzá megrendülve a nő. És még azt, hogy Szandi terhes lett, még 13 sem volt, amikor megszülte a gyerekét. Most újra kint van az utcán. A telepen azt mondják, a szökött, intézetis lányoknak a szállásért kell „megdolgozniuk”.

Látszólag egy pár

– Van aztán olyan eset is, amikor a fiú azt mondja a lánynak, hogy szerelmes belé. Kézen fogva járnak az utcán, egy párnak tűnnek, de a fiú ráveszi a lányt, hogy feküdjön le másokkal is, hogy meg tudjanak élni. Miskolci eset, hogy a fiú elkíséri a lányt a Selyemrétre. A fiú a templom előtti padon üldögél, a lány pedig az út túloldalán, a lábas ház alatt várja a kuncsaftokat. Más lányoknak is ez a törzshelyük. Az aktus után a MÁV rendelőbe mennek mosakodni – mondja informátorunk, hozzátéve: vannak aztán olyan kistelepülések is, ahol a fiatal lányok valamelyik rokona már kint van Svájcban vagy Hollandiában, így számukra is elfogadható munkakeresési lehetőségnek számít a prostitúció.

– De olyan esettel is találkoztam már, amikor egy családos férfi 16 éves, fogyatékos lányokat akart futtatni.

A szökött lányok sorsa

A gyermekprostitúció áldozatai jellemzően gyermek­otthonból, nevelőszülőktől érkeznek. Az állami gondoskodásban élő gyerekek többsége sérülékeny és rendkívül kiszolgáltatott, többségüket gyerekkorában szexuális abúzus is érte. Általában nem kérnek segítséget, aki mégis, annak nagyon nehéz és kétes kimenetelű utat kell bejárnia – olvasható a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oldalán, úgy folytatva: a gyermekotthonba kerülő fiatalok nagy százaléka traumatizált, sérülékeny, hiányzik belőlük a kötődés, a bizalom. Nem tanulták meg az együttélés formáit, egymás kereteinek tiszteletben tartását.


[related-post post_id="3756322"]

[related-post post_id="3746016"]

[related-post post_id="3738750"]

[related-post post_id="3571945"]

[related-post post_id="3038959"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában