Helyi közélet

2018.02.16. 13:31

Sokat tehetnek a klímaváltozás ellen Borsodban

Bükkábrány, Bőcs, Encs, Kistokaj, Miskolc, Tolcsva - Meg kell határozni a szükséges energiahatékonysági intézkedéseket.

Bükkábrány, Bőcs, Encs, Kistokaj, Miskolc, Tolcsva - Meg kell határozni a szükséges energiahatékonysági intézkedéseket.

Idén januárban öt megyénkbeli település képviselője írta alá a csatlakozási nyilatkozatot a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez. A nyilatkozat aláírásával Bükkábrány, Bőcs, Encs, Kistokaj és Tolcsva résztvevői lettek egy olyan helyi és regionális önkormányzatokat tömörítő európai kezdeményezésnek, amelynek tagjai önként vállalják, hogy a területükön megvalósítják az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit.

A tagsággal a települések vállalást tesznek arra, hogy az aláírástól számított két éven belül elkészítenek egy akciótervet, melyben részletezik a helyi éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére, illetve az azokhoz történő alkalmazkodásra irányuló tevékenységeket.

Az akcióterv elkészítése helyzetértékeléssel kezdődik. Az önkormányzatok felmérik a település energiafelhasználását egy adott úgynevezett bázisévre vonatkozóan. Ebből összeállítható egy kiindulási szén-dioxid kibocsátási jegyzék, ami rámutat azokra a szektorokra, amikre az önkormányzatnak különös figyelmet kell fordítania. Ezt követően kell meghatározni a szükséges energiahatékonysági intézkedéseket és a különböző megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó elképzeléseket, és az ezek megvalósításához szükséges finanszírozást is.

Uniós támogatással

Az akciótervek készítését egy, az Európai Bizottság HORIZON 2020 programja által finanszírozott EMPOWERING című projekt is támogatja. A hat országból érkező, összesen nyolc résztvevő partner által életre hívott projekt segítségével a települések képviselői tanulmányutakon vehettek részt, és különböző kapacitásépítést célzó tevékenységeken keresztül szakmai segítségben részesülnek idén. A tevékenységeket a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség koordinálja.

ÉM-SZB


Finanszírozás

Az energiahatékonysági beruházások számos gazdasági, szociális és környezeti előnnyel járnak. Azonban az ilyen irányú beruházások rövidtávon versenyképességi hátrányt eredményezhetnek, ezért a finanszírozás kérdése rendkívül fontos. Az energiahatékonyság potenciáljának kiaknázásához a közpénzek nem elegendőek, és szükség van egyéb magánfinanszírozásra is. Az energiapolitikának ugyanakkor sokkal kedvezőbb feltételeket kell teremtenie, hogy ösztönözze az energiahatékonyság iránti keresletet és segítse az energiahatékonyságra irányuló beruházások megvalósítását.


[related-post post_id="3200099"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában