Helyi közélet

2018.02.19. 13:04

Nőként szívből és lélekből… - Interjú Csöbör Katalinnal

Miskolc - "Borsodinak lenni ­különleges életérzés." Interjú: Csöbör Katalinnal, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjével.

Miskolc - "Borsodinak lenni ­különleges életérzés." Interjú: Csöbör Katalinnal, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjével.

Tudatosan törekszik arra, hogy megtartsa az egyensúlyt család és kar­rier között, miközben immár nyolc éve országgyűlési képviselőként dolgozik a politika férfias világában. Csöbör ­Katalinnal beszélgettünk.

- Az országgyűlésben kevés női képviselő van. Ön miért döntött úgy, hogy politikai pályára lép?

- Borsodi vagyok, nekem Borsod a szívügyem. Itt születtem, ma is abban a házban élek, ahol felnőttem. Itt vagyok otthon, ismerek minden házat, utcát, az embereket. Sokan ismerősként köszöntenek, most már sehol máshol nem tudnék élni. 2010-ben lehetőséget kaptunk, hogy talpra állítsuk a tönk szélére sodródott országot. Nem volt könnyű, de tudtam, hogy fontos a munkám, mert nagy a tét. Ez adott erőt és lendületet. Borsod helyzete különösen kilátástalannak tűnt. Képviselni akartam az itt élő emberek érdekeit, és az idő engem igazolt: immár nyolc éve tehetem ezt. Jó érzéssel tölt el, hogy az elmúlt években Borsod újra Magyarország egyik gazdasági központja lett, ahol érdemes vállalkozni, befektetni, termelni, és ahol jó élni.

- Más egy női képviselő politikai eszköztára, mint egy férfié?

- „A politikában, ha azt akarod, hogy valamiről beszéljenek, szólj egy férfinak, ha azt, hogy valamit elvégezzenek, egy nőnek” – szoktam idézni Margaret Thatcher szavait férfi politikustársaimnak viccelődve, de komolyan gondolom, hogy ez az idézet sok igazságot rejt. Nem véletlen, hogy mára beépült a köztudatba.

- Hogyan boldogul nőként a politika férfias világában?

- Manapság az általános vélekedés az, hogy a férfiak uralta világban a nők hátrányban vannak a politikai pályán. A családomhoz tudom hasonlítani a helyzetet, ahol a férjem és két fiam mellett sokszor nap mint nap meg kell vívnom a saját csatáimat a magam igazáért. Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy nőként többnyire lélekből, szívből politizálok, s ezzel általában sikerül is elérnem, amit szeretnék, nagyon meggyőző tudok lenni.

Munkája során folyamatosan tartja a kapcsolatot körzete polgármestereivel

- Mit tart az elmúlt évek legfontosabb politikai eredményének, és mit a következő időszak legnagyobb kihívásának?

- Az elmúlt 27 évben most van a legtöbb embernek munkahelye az országban, s elmondhatjuk, hogy 750 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. A foglalkoztatási helyzet javítása érdekében a kormány számos intézkedést hozott az elmúlt hét évben, a bérek emelésén és a hat éves bérmegállapodás megkötésén keresztül az álláskeresőket és közfoglalkoztatottakat érintő programokig. Hazánkban, aki képes és akar, az tud dolgozni. Létrehoztuk a közös érdekeken és értékeken alapuló közép-európai országok erős szövetségét, a V4-ket, ami erősít bennünket abban, hogy a migráció elleni küzdelemben, az előttünk álló kihívásokban nem vagyunk egyedül. A migráció nemcsak Magyarország számára kihívás, hanem egész Európa problémája. Hazánk olyan ország, melynek miniszterelnöke fontosnak tartja az európai biztonságot is és mindent megtesz Európa határainak védelméért. A kormánypártok egyhangúlag döntöttek a Stop Soros törvénycsomag támogatásáról, melyet az Európa Tanács emberi jogi biztosa – aki Soros György embere – támad, mégpedig azért, mert a jogszabály egyértelműen alkalmas a migráció megállítására.

A szándékunk az, hogy megvédjük az országot. Európa számos országában a migrációra adott válasz jegyében zajlottak a választások. Ahol a kormány nem tudta megvédeni a határait, nem tudott biztonságot garantálni az állampolgárainak, nem kapott tovább bizalmat. Nekem a legfontosabb a választóim biztonsága, ezért igyekszem mindent megtenni azért, hogy ezt helyben minden eszközzel megerősítsük. Öt új autót sikerült szereznem a rendőrségnek, ami újabb járőröket jelent és nagyobb biztonságot, például az Avasi lakótelepen. Az elmúlt hetekben pedig riasztós ajtóéket osztottam a polgároknak.

- Miként tud politikus, nő, feleség és anya is lenni egyszerre? Lehet-e, tud-e egyensúlyt tartani a különböző – mind egyformán fontos – szerepek között?

- A kormány a családpolitikájában igyekszik azt a szempontot érvényesíteni, hogy a család és a karrier nem egymást kizáró dolgok: jó esetben segítik, támogatják egymást. Politikusként, nőként ezt a gyakorlatban is igyekszem megvalósítani, s nagyon tudatosan megtartani az egyensúlyt.

Reggelenként a kutyámmal a Sajó parton sétálok. Ez az én időm: végiggondolom a napot, számba veszem a teendőimet, mérlegelem az előttem álló feladatokat. Ha csak tehetem, tornázok, hogy a fizikai erőnlétem rendben legyen, bírjam a terhelést. Esténként különböző rendezvényeken veszek részt, míg hétvégeken az általam szervezett jótékonysági összejöveteleken. Számomra nem kérdés, hogy támogassam a rászorulókat. A vasárnap azonban szent: mindig a családomé. Ebédre hazajönnek a fiaim, főzök, beszélgetünk, közös programokat szervezünk. Édesanyám, aki velünk él, is segít, így három generáció van együtt a családi otthonban. Délelőtt istentiszteletre megyünk, ez gyerekkorom óta minden vasárnap így van. Keresztény szellemben neveltek, ezt adtam tovább a gyermekeimnek is. Martin fiam lelkész lett, és felemelő érzés, hogy ma már az ő prédikációját hallgathatom. Amikor parlamenti szünet van, a Kossuth utcai irodában dolgozom a kollégáimmal, vagy találkozom a választóimmal, akik segítséget, támogatást vagy éppen tájékoztatást szeretnének tőlem. Előfordul az is, hogy én kérem a véleményüket különböző ügyekben. Rendszeresen tartok fogadóórákat: aki hozzám fordul, megkeres, megtisztel a bizalmával, azzal találkozom, és igyekszem megoldást találni a problémájára. Ezek az apró találkozások emlékeztetnek arra, hogy a munkám nem önmagáért való, hanem ezekért az emberekért kell tennem nap mint nap. Ez egyébként egy biztosítás. Hogy ne szakadjak el azoktól, akiket képviselnem kell.

ÉM


[related-post post_id="3771754"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában