Helyi közélet

2018.02.17. 20:14

Nem lesz sztrájk vasárnap a Bosch miskolci üzemében

Miskolc - Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) szombaton.

Miskolc - Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) szombaton.

A szombati egész napos tárgyalás során mindkét fél álláspontja közeledett egymáshoz, további alapbéremelésen felül egyes bérelemek is átcsoportosításra kerültek, melynek eredménye egy konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott javaslatcsomag lett. Ennek lényegi tartalma a fizikai munkavállalók részére 2018-ban már bevezetett átlagosan 11,7%-os alapbéremelésen felül további egységesen fix összegű alapbéremelés, az idei év végén az éves cafeteria csomagon felül egyszeri béren kívüli juttatás, valamint a kompenzációs csomag részeként lojalitásbónusz is bevezetésre kerül.

Az ÉTMOSz a javaslatcsomagot a munkavállalók között szavazásra bocsátja, a munkatársak 5 napon keresztül szavazhatnak. Amennyiben a munkavállalók többsége elfogadja a Bosch és a szakszervezet által is támogatott új ajánlatot, a szakszervezet aláírja a bérmegállapodást.

A megállapodás megkötése mindkét tárgyalópartner célja volt. A Bosch számára a munkavállalók véleményének meghallgatása és a döntés elfogadása kiemelten fontos minden ilyen helyzetben. A munkatársakat képviselő szervezetekkel történő egyeztetés és megállapodás az egyik leghatékonyabb módja ennek, és örülünk, hogy sikerült közös álláspontot kialakítani. A termelés zavartalan és teljes kapacitással történő működése mindenki hosszú távú érdeke, amely ezáltal biztosított - tájékoztatta a Borsod Online-t dr. Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója.


Háttér

A Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését. A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatározni, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak és emellett az éles piaci versenyben a cég versenyképessége is megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.

Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően emelkedett.

A bevezetett béremeléssel az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) nem értett egyet és 2018. február 12-én kétórás sztrájkot tartott a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén, melyhez a vállalat több mint 2200 munkavállalójából 508 fő csatlakozott.

A csütörtöki eredménytelen tárgyalást követően az ÉTMOSz 2018. február 18., vasárnapra sztrájkot hirdetett, majd a tárgyalások folytatása miatt a szakszervezet a tervezett munkabeszüntetést visszavonta.


[related-post post_id="3768849"]

[related-post post_id="3764864"]

[related-post post_id="3761417"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában