Helyi közélet

2018.02.03. 16:19

Lejár a jogsija? Idejében keresse fel háziorvosát!

Miskolc - Nem öncélú dolog, ha a háziorvos szakorvosi véleményt kér.

Miskolc - Nem öncélú dolog, ha a háziorvos szakorvosi véleményt kér.

A napokban foglalkoztunk azzal, hogy – a rosszullét okozta balesetek elkerülése érdekében – idén szigorúbbak a háziorvosok a jogosítványok meghosszabbításakor. Cikkünk megjelenése napján Miskolcon épp egy ilyen baleset történt, amikor a vezető rosszul lett, meghalt, és csak a szerencsén múlott, hogy gépkocsijával nem okozott másoknak is tragédiát.

Idejében menjenek orvoshoz

„Háziorvos kollégáim nevében is szeretném kérni, hogy a betegek ne vegyék rossz néven a háziorvostól, hogy jogosítványhoz szükséges orvosi engedély adásakor bizonyos esetekben kikérik a szakorvos véleményét, mert ez mindannyiunk érdekében nagyon fontos – mondta dr. László Judit miskolci háziorvos, akitől a szigorítás részleteiről érdeklődtünk. – Azt kérjük a betegektől, hogy a jogosítvány lejárta előtt idejében keressék fel a háziorvosukat, hogy – amennyiben szükséges – legyen elég idő a szakorvosi vélemény beszerzéséhez.

A háziorvosok ismerik a jogsiért folyamodók állapotát." Dr. László Judit

Mint elmondta, gondos alkalmassági vizsgálattal megelőzhetők az olyan balesetek, amelyet a gépjárművezető kóros egészségi állapota okoz. Az alkalmassági vizsgálatért felelős háziorvosok ismerik az illető egészségi állapotát, krónikus betegségeit, rendszeresen szedett gyógyszereit.

Vannak olyan betegségek..

„Vannak olyan betegségek, amikor a háziorvos csak szakorvosi vélemény ismeretében adhatja meg az alkalmasságot. Ilyenek a bizonyos látáscsökkenések, a nagyothallás, cukorbetegség, súlyos idegrendszeri betegség, mentális betegség, mozgáskorlátozottság. A súlyos érrendszeri betegségek a halálozások 54 százalékát teszik ki. A gépjárművezetésre alkalmasság megállapításánál ez fokozottabb odafigyelést igényel az orvos részéről. ”

Az idén januártól életbe lépett szigorítás értelmében szigorodtak a feltételek a szív- és érrendszeri betegek esetében. A jogszabály több tucat ilyen betegséget felsorol. Tulajdonképpen a szívritmuszavarok, ingerületvezetési zavarok, szorító mellkasi fájdalommal járó betegségek, szívinfarktus tartoznak ide. Az agyvérzésen átesettek esetében is külön vizsgálni kell az alkalmasságot.

Megtudtuk, az igen magas vérnyomással küszködők esetében is a szakorvosnak kell véleményt mondani, hogy a beteg alkalmas-e a vezetésre. A súlyos szívelégtelenség, beépített szívműködtető eszköz, nagyfokú szívbillentyű zavar kizáró ok a gépjárművezetői engedély megszerzésekor.

- ÉM-SZB -


[related-post post_id="3752209"]

[related-post post_id="3752115"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában