Helyi közélet

2018.02.21. 16:07

Kétkezi szakmát nem…

Borsod-Abaúj-Zemplén - Úgy tűnik, a továbbtanulási „szokások” az idén sem változtak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Úgy tűnik, a továbbtanulási „szokások” az idén sem változtak.

A tapasztalatok szerint az idén is a jó képességű diákok gimnáziumba igyekeznek vagy érettségit adó szakgimnáziumba, a kétkezi munkával járó szakmákat pedig általában a gyengébb képességűek választják.

Hétfőn lejárt a középiskolai jelentkezés határideje, ennek kapcsán érdeklődtünk több általános iskolában, vajon a mostani nyolcadikosok hol és hogyan képzelik el a jövőjüket.

– Teljesen vegyes a kép –fogalmazott Tóthné Csorba Mária, az Avastetői Általános Iskola igazgatója. – A legtöbben gimnáziumot és szakgimnáziumot választottak. Aki az angol két tannyelvű osztályba járnak, azok szeretnék a nyelvtanulást folytatni, akik pedig művészeti képzésre, azok rajztagozatos gimnáziumot választottak. Akik sportolnak, azok számára a Diósgyőri Gimnázium sporttagozata volt a vonzó – sorolta az igazgató, úgy folytatva: közkedveltek a szakgimnáziumi képzések is. Ebben az évben nagy sláger a Szemere szakgimnázium rendészeti képzése és a különböző informatikai osztályok, melyeket több középiskolában is megtalálnak a gyerekek. A népszerűek között vannak még a vendéglátós pályák is.

– A diákok beírják ugyan a szakközépiskolák (régi szakiskolák) egy-egy szakmáját is, de ezt csak utolsóként, ha esetleg nem sikerülne a gimnázium vagy a szakgimnázium – jegyezte meg az igazgató.

Érettségit szeretnének

Kíváncsiak voltunk, vajon egy kisebb város általános iskolájában milyen szempontok szerint választottak a gyerekek. Az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskolában érdeklődtünk, ahol Gyuricza Ivett igazgatóhelyettestől megtudtuk, itt is nagyon vegyes a kép, a gyerekek összességében 47 különböző középiskolába jelentkeztek. – Tavaly sokan mentek miskolci középiskolákba, de az idén főleg az encsi és környékbeli intézményeket részesítették előnyben diákjaink.

Választáskor ugyanis figyelembe veszik az utazási költséget is – jegyzi meg.

A Zrínyi iskola diákjai közül tehát sokan választották a város gimnáziumát és szakközépiskoláját. Miskolcon csak az tanul tovább, aki speciális szakot választott, például zeneművészetit. A gyerekek beírtak még szikszói, szerencsi és tokaji intézményeket is. Aztán vannak különleges történetek, amikor a család költözni készül. Így kerültek fel a továbbtanulási listára budapesti, debreceni, sőt komáromi középiskolák is.

Az igazgatóhelyettes tapasztalata az, hogy bár sok-sok információt megkaptak jelentkezés előtt a szülők és a diákok, a kétkezi szakmák becsülete nem nőtt az utóbbi években.

– Még azok is érettségit adó intézménybe szeretnének bejutni, akikről tudjuk, hogy valószínűleg nem fogják bírni – jelezte.


Nehéz volt dönteni

Sok nyolcadikos volt tanácstalan iskolaválasztás előtt a Baktakéki Körzeti Általános Iskolában, tudtuk meg Németh Andrásné iskolaigazgatótól. Egy-két jobb képességű diák választotta az encsi és a szikszói gimnáziumot, többen Miskolcon tanulnak majd tovább rendészeti képzésen vagy valamilyen vendéglátó szakmában. Ebben az iskolában is az a jellemző, hogy a gyengébb képességű tanulók választják csak a kétkezi szakmákat (kőműves, hegesztő, villanyszerelő), de a pedagógusok örülnének, ha ezeket sikerülne is elvégezniük a diákoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában