Helyi közélet

2018.02.27. 17:29

Fotovoltaikus erőmű Felsőzsolcánál: zöld védősáv is épül

Felsőzsolca - Lakossági fórumot tartottak a Felsőzsolca és Onga közé tervezett gigaberuházásról.

Felsőzsolca - Lakossági fórumot tartottak a Felsőzsolca és Onga közé tervezett gigaberuházásról.

Felsőzsolcán lakossági fórum keretében ismertették a napokban elindított gigaberuházás, vagyis a naperőmű építésének részleteit. Mint arról már beszámoltunk: Európában is egyedülálló 20 megawattos teljesítményű naperőmű épül Felsőzsolca és Onga között. A 45 hektáros területen 74 ezer másfél négyzetméteres napelem elhelyezését kell megoldani, környezetkímélő módon.

Kormánytámogatással

Az MVM részéről Gerőcs Vendel sajtóreferens és Molnár Ferenc projectvezető várta a mintegy 3,2 milliárdos kormánytámogatással épülő fotovoltaikus erőművel kapcsolatos kérdéseket.

Molnár Ferenc projektvezető egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy már a beruházás tervezésénél minden szakhatóság engedélyét kikérték, és azok rekordidőn belül meg is érkeztek. Pédaként említette azt a – mintegy 10 méteres zöldsávot Onga térségében, ahol a Kormányhivatal környezetvédelmi szakhatósága engedélye szerint különleges bokrok és cserjék telepítése lett előírva, ennek betartását külön is ellenőrzik majd. Az épülő erőmű egyébként évi 20 ezer tonna levegőbe kerülő szennyező anyagot vállt ki, ugyanis a működése során sem por, sem zaj, sem más környzetet szennyező anyag nem zavarhatja a környező települések lakóit.

A projektvezető külön köszönetet mondott a fórumon jelenlévő Csöbör Katalinnak, a térség országgyűlési képviselőjének akinek jelentős szerepe volt abban hogy – az Európában is a legnagyobbak közé tartozó – erőmű megvalósuljon.

„Jelentős bevételi forrás”

– Öröm számomra hogy a térségünkben egy ekkora beruházás indult el, és abban bízom hogy mindenki számára hasznos lesz az épülő erőmű. A városnak és térségének jelentős bevételi forrás, de egyúttal – éppen a különleges látvány miatt egy kicsit idegenforgalmi látványosság is lesz, hiszen Európában ekkora területen nem létesült még hasonló természeti energiaforrás – mondta Csöbör Katalin.

– Köszönet illeti az előkészítésben nagy szerepet játszó Kormányhivatalt, a szakhatóságokat, hiszen a segítségük nélkül ilyen gyorsan nem tudtuk volna a munkát megkezdeni, természetesen az érintett települések önkormányzatának jegyzői, munkatársai is dicséretet érdemelnek – fogalmazott dr. Tóth Lajos Felsőzsolca polgármestere:

A gigaberuházás tervezésénél, a kiválasztásnál nagy szerepet játszott, hogy a kijelölt 45 hektáros sík terület jó „benapozottságú”, és az is hogy a közelben lévő 400 kilovoltos, már régen működő alállomás könnyű becsatlakozási lehetőséget biztosít az országos hálózatba. Az építkezés során 22 ezer horganyzott acél tartószekezetet telepítenek, 35 kilométer laposvas, és 80 kilométer hosszú kábel kerül lefektetésre.

Az alapkőletétel február­ 28-án lesz, a naperőmű tényleges átadását, üzembehelyezését ez év júniusára ­tervezik.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában