Helyi közélet

2018.02.27. 10:22

Fogcsikorgató a hideg

Miskolc - Réteges ruházattal, zsíros kenőccsel, meleg itallal védekezhetünk.

Miskolc - Réteges ruházattal, zsíros kenőccsel, meleg itallal védekezhetünk.

Fogcsikorgató a hideg, a csípős szél csak fokozza a kellemetlen élményt. A gyermekek és az idős emberek szervezetét különösen megviseli a szélsőséges időjárás. Az öregek könnyen meghűlnek, esetükben a tüdőgyulladás is végzetes lehet.

Óvni kell a kicsiket

Az újszülötteket és a kisdedeket mínusz öt fokos hőmérséklet alatt nem tanácsos kivinni a szabadba. Ha muszáj kimozdulni otthonról a csöppségeknek, vigyünk magunkkal termoszban meleg teát vagy tápszert, rétegesen öltöztessük fel őket, bugyoláljuk be mindenüket és a babakocsi lábzsákját is használjuk.

– Fontos az arcocskájuk és a kezük védelme, akár többrétegű sapkát és kesztyűt is adhatunk rájuk. A csöppségek arcocskáját, ne vízalapú krémmel, – mert az könnyen megfagy – hanem jó zsíros – lehetőleg A-vitamin tartalmú – kenőccsel kenjük be vastagon, az sem baj ha hófehér lesz tőle a képük, így óvhatjuk őket a fagyástól – magyarázza Nemesné Puskás Tünde, gyermekápoló.

– Öltöztessük le őket, ha betérünk az orvosi rendelőbe, áruházba, bármilyen fűtött helységbe, így megelőzhetjük, hogy beizzadjanak és megfázzanak – teszi hozzá a szakember.

Legyen takaró a kocsiban

– Akik hosszú utazásra készülnek, ne feledjenek el meleg takarókat vinni magukkal és töltsék fel a telefonokat, hogy tudjanak segítséget hívni, ha lerobbannának – hangsúlyozza Szabó Csilla, a megyei rendőrkapitányság kommunikációs munkatársa. A rend őrei ilyenkor fokozottan figyelnek az utca emberére és folyamatosan egyeztetnek a karitatív szervezetekkel, hogy megelőzzék a fagyhalálokat. A tanyavilágban és a zsáktelepülésen élők sorsát is nyomon követik. A rendőrök minden esetben segítséget nyújtanak, ha kell fát vágnak, befűtenek, gondoskodnak a rászorulók elhelyezéséről, szükség esetén értesítik a mentőket – emeli ki a szóvivő, aki azt is közli, az utcai járőrök forró teát kapnak és védőöltözetet viselnek.

Lehet teaszünet

A sportolók edzettek, nekik a hideget is bírniuk kell, az elmúlt hétvégén szívmelengető volt, hogy sok szurkoló elkísérte Paksra a csapatot és remélhetőleg szerdán, a fővárosi kupamérkőzésre is szép számmal mennek a diósgyőri drukkerek, akiknek most hideg sör helyett forró teát vagy forralt bort érdemes inni.

– Ilyenkor viselhetnek kesztyűt is a játékosok és a mez alatt is több réteg ruha védi őket általában. Arra viszont ügyelniük kell, hogy az alsóbb ruházat színben harmonizáljon a felső mezzel- mondja Demkó Norbert a DVTK kommunikációs vezetője, majd hozzáteszi, hogy extrém hidegben a játékvezető mind a két félidő 20-25. percében szünetet rendelhet el, ilyenkor a játékosok meleg teát fogyasztanak.

Havazás elképzelhető

Várható időjárás az ország területén kedd estig, az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: Dél felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, estére északon is beborul az ég. Kezdetben az ország déli felén várható egyre nagyobb területen havazás, hószállingózás, majd éjszaka a csapadék északra is átterjed. Kedden további hóesésre számíthatunk, de délután gyengül az intenzitása, egyre inkább hószállingózás valószínű, estére nagyobb területen az is megszűnhet. Az élénk északkeleti-, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, ezért hófúvások is lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -12 fok között alakul, az Északi-középhegység térségének kezdetben vékonyabb felhőzettel borított tájain lehet ennél néhány fokkal hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2 és -8 fok között várható.


[related-post post_id="3779220"]

[related-post post_id="3778819"]

[related-post post_id="3777389"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában