Helyi közélet

2018.02.25. 19:37

Fejlődik, szépül Tiszaladány

Tiszaladány - Szoborral, emléktáblával és sportkomplexummal is gyarapodott Tiszaladány.

Tiszaladány - Szoborral, emléktáblával és sportkomplexummal is gyarapodott Tiszaladány.

Tiszaladányban számtalan fejlesztésről tájékoztatott minket a település első embere, Dr. Liszkai Ferenc. A faluháza különböző kulturális programoknak is teret ad, a település szíveként működik a közösségi épület. Itt állítottak emléket Győri Eleknek, akire méltán büszkék a helyiek. A község híres szülöttjének mellszobrát pályázati pénzből készíttették. Győri Elek Tiszaladányban született 1905-ben, eleinte szárnypróbálgató fiatalként csak hobbiként rajzolt és festett, kenyerét évekig kovácsként kereste, majd Bálint Jenő műkritikusnak köszönhetően, bejáratos lett a fővárosi szalonokba és továbbtanult. A Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát a zempléni művész, aki grafikáival és festményeivel nemzetközi hírnévre is szert tett.

Végre sikerült rendbe tennünk a buszmegállónál az utat." Dr. Liszkai Ferenc

Korábban dagonyáztak

– Ez nem olyan látványos, mint egy művészeti alkotás, aki nem itt él, annak talán fel sem tűnik, de számomra az egyik legfontosabb változás, hogy végre sikerült rendbe tennünk a buszmegállónál az utat – hangsúlyozza a polgármester, aki tiszaladányi túránk során kalauzolt minket. – Korábban dagonyáztunk, pocsolya, sár éktelenkedett ott, most pedig tiszta, jól járható, rendezett terület.

A műemlék jellegű templomot már évekkel ezelőtt felújították tavaly új emlékművet állítottak fel a templomkertben is, amely a málenkij robotra elhurcolt tiszaladányiak névsorát tartalmazza, hamarosan az I. világháború áldozatainak emlékét őrző táblát is restaurálni fogják.

– Nagyon fontos az emlékezés, ismernünk kell a település nagyjainak történetét, tudnunk kell milyen áldozatokat követelt tőlünk a történelem, tisztában kell lenni a múltunkkal – hangsúlyozza a település vezetője.

Az egész Taktaköznek sportolási lehetőséget kínál Tiszaladány, ahol a helyi vállalkozások és a közmunkások igyekezetét dicséri az új sportkomplexum. Itt lovas pálya, lelátó és foci pálya is található. Az utóbbit a vakondok is kedvelik, erről árulkodnak a pálya szélén látható túrások.

– Napok óta próbáljuk elcsípni, amint meglesz átvisszük a Tisza másik oldalára, jó messze innen, nehogy visszajöjjön – mondta a pálya karbantartója.

- JA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában