Helyi közélet

2018.02.07. 16:24

Béres Attila: „Sűrű és sokszínű három nap elé nézünk”

Miskolc - A vajdasági színházak legizgalmasabb előadásai Miskolcon – Határtalan Napok a színházban.

Miskolc - A vajdasági színházak legizgalmasabb előadásai Miskolcon – Határtalan Napok a színházban.

Hatodik alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Határtalan Napokat, amelynek célja a határon túli magyar kultúra bemutatása a városban. Az idei programban Újvidék színháza, képzőművészete és irodalma is képviselteti magát a háromnapos fesztiválon. A február 8–10. között zajló rendezvénysorozat részleteiről Béres Attilát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját kérdeztük.

- Hat éve indult útjára a Határtalan Napok rendezvénysorozat Miskolcon. Miért tartotta fontosnak egy határon túli kultúrát felvonultató fesztivál életre hívását?

- Már hagyománnyá vált a Miskolci Nemzeti Színház életében, hogy február elején egy határon túli régió vagy város vendégeskedik nálunk. Azt hiszem, ma egy nemzeti színháznak fontos feladata, hogy támogassa, bemutassa, láthatóvá tegye a határon túli magyar színházak előadásait. Mi ennél még tovább mentünk, és a színház mellett a képzőművészetnek, zenének, irodalomnak is teret adunk ezen a fesztiválon. Három napon keresztül egy térség teljes kultúrája mutatkozik be Miskolcon. Ez fontos a határon túli magyar alkotóknak is, és nekünk, színházi és színházszerető embereknek is. Fontos, hogy találkozzunk, beszélgessünk, és megismerjük egymás munkáját túllépve a határokon. Ezért lett a fesztivál neve is: Határtalan.

- Az előző évek programjában erdélyi, felvidéki, kárpátaljai városok mutatkoztak be. Idén a Vajdaság következett?

- Igen, Újvidékre esett a választásunk, egyrészt, mert ebből a régióból valóban régen hívtunk már vendégjátékot, másrészt azért, mert rendkívül jelentős színházi műhely működik Újvidéken és Szabadkán. Igyekeztünk tényleg rendkívüli előadásokat meghívni, olyanokat, amiket máshol, máskor nem láthat a miskolci közönség. De a nagyszerű előadások mellett idén is lesz irodalmi program és képzőművészeti kiállítás is.

- Milyen programok várják tehát a nézőket?

- Külön megtiszteltetés számunkra, hogy egy olyan írót láthatunk vendégül színházunkban, mint a Kossuth-díjas Végel László, aki „Újvidék – egy város drámája” címmel kötetlen beszélgetésre várja az irodalom szerelmeseit. Február 8-án egy kiállítás is nyílik a Nagyszínház emeleti társalgójában, vajdasági alkotók munkáiból, ami egészen márciusig megtekinthető lesz az előadások szüneteiben. Emellett három nap alatt öt színházi előadás érkezik Miskolcra. Február 8-án az Esterházy Péter művei nyomán készült előadás, a Kis magyar pornográfia látható a Játékszínben. Az Újvidéki Színház darabja azért izgalmas, mert egy egészen új értelmezésben láttatja Esterházy örök érvényű gondolatait. A Nagyszínházban egy zenés előadásra várjuk a nézőket pénteken. Az Edith Piaf életművét végigkövető előadásban a gyönyörű sanzonok mellett a fantasztikus színészi alakítást is élvezhetjük. Szintén pénteken, de a Kamaraszínházban mutatkozik be az Amadeus, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása, amely a Városmajori Színházi Szemlén a legjobb előadás és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte. Egy különleges produkció, a Fekete című akció-musical érkezik szombaton a Kamaraszínházba. A zenés vígjáték a fogyasztói társadalom sziporkázó paródiája. Nagyon sűrű, nagyon sokszínű három nap elé nézünk tehát. Azt gondolom, minden nézőnk megtalálhatja a kedvére valót a programból.

- A fesztiválon látható Amadeus című előadást ön rendezte, és dolgozott már az Újvidéki Színházban is. Hogyan látja ennek a térségnek a színházi kultúráját?

- Tavaly mutattuk be Peter Shaffer darabját, az Amadeust Szabadkán. Nagyon jó társulatot ismerhettem meg a közös munka során, élveztem ezt a próbafolyamatot. Az előadást szerette az ottani közönség, és a nyári fesztiválokon is sikert aratott. Kíváncsi vagyok, hogyan fogadja majd a miskolci közönség. Pár évvel ezelőtt pedig a Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki színház közös produkciójában állítottam színpadra a Hegedűs a háztetőn című musicalt. Ott is csak pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam. Mindkét színház nagyon jelentős pozíciót tölt be a magyar színházi palettán, nagyon erős színházi műhelyek. A jó társulat mellett neves szerb, horvát és magyar rendezők dolgoznak ezekben a színházakban, így nagyon sokszínű előadások születnek.

- Mennyire találta meg a közönségét a fesztivál?

- Nagy az érdeklődés a miskolci közönség részéről is a határon túli előadások iránt. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert ebben a városban a nézők nagyon szeretik a színházukat, és nyitottak az új színházi formákra is. De elvárják, hogy jó előadást lássanak. Mi pedig olyan produkciókat hívunk el, amelyek tényleg rendkívüliek. Sok közöttük a díjnyertes darab, és mindegyik kivételes a maga nemében. Ez a különlegessége a Határtalan Napoknak: lehetőséget ad a közönségnek, hogy a vajdasági színházak legizgalmasabb előadásait láthassa anélkül, hogy ezért több száz kilométert kellene utazni. Itt egy csokorba gyűjtve ismerhetik meg a határon túli kultúra gyöngyszemeit a képzőművészettől egészen a színházig.

MNSZ/PA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában