Helyi közélet

2018.02.08. 14:19

A páciniak elűzték a telet

Pácin - Újjáélesztenek egy hagyományt a Bodrogközben.

Pácin - Újjáélesztenek egy hagyományt a Bodrogközben.

A Bodrogközbe hamarosan megérkezik a tavasz. Mert bár csípős volt ugyan a hideg szerda délelőtt, de Pácinban gyerekek és felnőttek közösen űzték el kolompokkal, csengőkkel, énekkel, mondókákkal és bábuégetéssel a telet.

Elég a hidegből

– Régen hagyomány volt a faluban a kiszézés, de már évek óta elmaradt ez az esemény, ezért úgy döntöttünk, újjá­élesztjük ezt a hagyományt – mondja Gégény Zsuzsa, Pácin polgármestere. – Idén az óvodásokat és az alsó tagozatos iskolásokat hívtuk erre az eseményre, de az Idősek Klubjának tagjai is csatlakoztak.

A jelmezes-maskarás felvonuláson az ovisoktól megtudtuk, a csákókat az óvónénik csinálták, de a maszkokat az óvodások saját kézzel festették be, hogy a tél minél jobban megijedjen és elszaladjon. A felvonulás a Faluház előtti téren megállt egy cseppet, hogy mindenki kapjon egy fánkot, amit forró teával öblíthetett le, majd a menet az óvoda udvarára vonult.

A résztvevők először körbetáncolták a kiszebábot, majd mindenki biztonságos távolba került a szalmával bélelt figurától, hogy megnézzék, miként válik percek alatt a lángok martalékává a kiszebáb, ezzel is hivatalossá téve, hogy a páciniaknak elegük volt a hideg évszakból, most már melegebb, napsütésesebb nappalokra vágynak.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában