Helyi közélet

2018.02.10. 16:31

360 fokos videó: A „Győzelem Pajzsa” - Makett Fesztivál Miskolcon

Miskolc - Aprólékos, hosszadalmas munka, ami megfeszített koncentrációt igényel.

Miskolc - Aprólékos, hosszadalmas munka, ami megfeszített koncentrációt igényel.

A Miskolci Makettezők Egyesülete szervezett Makett Fesztivált a Fráter György Katolikus Gimnáziumban. Egyszerre volt ez verseny és kiállítás, ahol a nyertes a "Győzelem Pajzsa" nevű vándordíjjal térhetett haza a kétnapos rendezvény végén.

Aki legalább csak kibontott már egy doboz összeszerelendő makettet, az valószínűleg szembesült vele, hogy nem egyszerű a feladat. Aprólékos, hosszadalmas munka, ami megfeszített koncentrációt igényel. A Makett Fesztivál tulajdonképpen ennek az elköteleződésnek a bemutatója. Rengeteg miniatűr tárgy tanúskodik arról, hogy milyen kitartó az ember.

Báthori Gábor, a Miskolci Makettezők Egyesületének elnöke elmondta, ilyenkor kategóriánként bírál a szakavatott zsűri: repülőgépek, versenyautók, történelmi figurák, sci-fi... Nehéz egyébként a helyzetük, mert ki kell zárni a szubjektivitást. Ha egyszer az egyik tárgy jobban tetszik, mint a másik, akkor nem egyszerű figyelembe venni a befektetett munkát vizsgáló bírálati szempontokat. Mennyire volt komplex feladat összerakni az adott tárgyat? Mekkora technikai felkészültséget igényelt az elkészítés? Ha szépen díszített, akkor mennyire volt ezt nehéz összehozni? És hasonló szempontok.

A tét amúgy nagy: a "Győzelem Pajzsát" minden évben csak egy makettező viheti haza, és egy évig büszkélkedhet a vándor-díszpajzzsal. Jönnek is az egész országból (most is voltak Kiskunfélegyházáról, Békéscsabáról, Tatabányáról...) versenyzők és kiállítók, sőt Gábortól megtudtuk, hogy néha külföldről is. De hogy számokba öntsük a makettfesztivált: 270 versenymunka, és nagyjából 320 kiállított tárgy, mindez körülbelül 200 embertől. 2 nap. 1 Győzelem Pajzsa.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában