Helyi közélet

2018.01.08. 13:49

Vízszentelés Komlóskán - Együtt ünnepelni az angyalokkal

Komlóska - Komlóskán most is megtartották a vízszentelést.­­­­

Komlóska - Komlóskán most is megtartották a vízszentelést.­­­­

Egy kistelepülés túlélését legfőképpen az összetartozás érzése segíti és teremti meg. Az összetartozást pedig a hagyományok őrzése, tovább éltetése is segíti. Ha a hagyományok megélésében az erős hit is jelen van, az a közösség túlélésre ítéltetett.

Vízszentelés

Komlóska zárt település. Lakói összetartóak, büszkék ruszin gyökereikre. Temploma csak egy van. A komlóskaiak közel száz százaléka görögkatolikus hitű. Mélyen vallásos, templomjáró emberek lakják a falut. Ünnepeik közül a legtöbb az egyházi ünnepekhez kötődik.

Január 6-án reggel már ünnepi misén találja a komlóskaiakat. Ilyenkor egy napra Jordánná változik a települést átszelő Komlóska patak. Az ünnepi szentmise után énekelve vonulnak a patakhoz. Oda, ahol a víz egy kis völgyben átszeli az egyik utcát.

Egy felnőtt könnyedén átlépi ott a „Jordánt”, de egy gyerek is átugorhatja, ha elég lendületet vesz. Deszkapallót raknak keresztbe a patakon, arra szőnyeg kerül, annak tetejére asztal. Az asztalra szenteltvíztartó, gyertyák, Biblia.

– Hogy mióta tartjuk ezt az ünnepet? – kérdez vissza Köteles László, Komlóska polgármestere. – Évszázadok óta, senki sem tudná megmondani pontosan, mióta. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy az életünknek ez a nap nagyon fontos része minden évben.

A komlóskai Jordán most szelíd arcát mutatja. A víz halkan csobog, a deszkapalló környékén kicsit meggyűlik a víz, habot vet, kicsit visszafelé is folyik.

– Ezen a napon az angyalok együtt ünnepelnek az emberekkel – mondja a komlóskai Jordánnál Szikora Benedek parókus. – Ezzel a megszentelt vízzel szenteljük meg a házakat, ezt a szenteltvizet visszük otthonainkba, hogy ezáltal is érezhessük Isten jelenlétét. Ezen a napon a papok zöld ruhába öltöznek, és ez a zöld szín jelenti a megtisztulást és a megújulást mindannyiunk számára.

A parókus megszenteli a Jordánt, megmártja benne a keresztet. A helyiek legtöbbje cserépkorsókkal, kannákkal érkezik. Tülekedés nincs, mindenki vár a sorára. Maguk merítette vízzel szenteli majd fel Szikora Benedek a házukat.

Mind a 200 komlóskai házat. Szombaton a felvéget, vasárnap az alvéget. A pataktól elindulva az utca végén gyülekeznek. Megkönnyebbülten beszélgetnek, eljött ennek az évnek a kezdete, ezt is együtt ünneplik, együtt hisznek abban, közös a jelenük, közös a jövőjük.

Mindenkit megkínálnak kenyérrel, majd összegyűlnek a zászlók mögött és elindulnak házat szentelni.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában