Helyi közélet

2018.01.19. 14:07

Újítanak, bővülnének Bükkalján és Hegyalján

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nagy igény van megyénk két borvidékén szőlőtelepítésre, így készülnek a pályázatokra.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nagy igény van megyénk két borvidékén szőlőtelepítésre, így készülnek a pályázatokra.

Az Európai Unió területén komoly szabályozás alá esik a borszőlő termesztése, a tagállamok számára csupán évi egy százaléknyi területbővítést engedélyeznek, pedig ennél jóval nagyobb növekedésre is lenne igény Magyarországon, így a Bükki és a Tokaj-hegyaljai borvidéken is. Uniós támogatást hosszú évek óta nem tudtak a termelők igénybe venni, a magyar kormány azonban újratelepítési és szerkezetátalakítási támogatásokkal, illetve egyéb, az ágazat számára igénybe vehető pályázatokkal igyekezett megfelelő forrást juttatni.

Az Európai Unió új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozásának köszönhetően ugyan korlátozott mértékben, de alkalom nyílik a tagállamok számára a termelési potenciál növelésére. A magyar kormány a lehetőséget kihasználva a Vidékfejlesztési Program keretében, mintegy 4 milliárd forint támogatást csoportosított át új borszőlőültetvények telepítésére. A lehetőséget megyénkben is ki szeretnék használni.

Telepítenek, újratelepítenek a borvidékek termelői

A Miniszterelnökség borszőlő­ültetvények telepítését támogató pályázatot hirdetett a Vidékfejlesztési Program keretében január 12-én.

Támogatott fajták

Az új, mintegy 4 milliárd forint keretösszegű felhívásra a kérelmeket február 15-től lehet benyújtani. A telepítés megvalósítására egyéni projekt esetén maximum 75 millió forint, kollektív projekt esetén pedig legfeljebb 150 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető.

– A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának döntése értelmében február 15-ig áll össze a borvidék terve a szerkezet­átalakításhoz, megnevezzük azt az öt fajtát, amelyet kiemelten szeretnénk termeszteni itt, ezekre támogatást tudunk majd igénybe venni. Most várjuk a hegyközségeink javaslatait – mondta el érdeklődésünkre Szente Imre, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Tudomása szerint többek között Tibolddarócon és Cserépfalun is több hektár telepítését tervezik, de még 2014 és 2015-ből is vannak olyanok, akik pályáztak támogatásra és az igényüket fenntartották, így előnyt élveznek majd az elbírálásnál. Lesznek pályázók az új ültetvényekre is a borvidékről, de a kiöregedő szőlők újratelepítésére is nagy igény van. Az új telepítéseknél már több tőke kerül egy hektárra, nagyobb a termésátlag, az új fémoszlopos telepítés megkönnyíti a gépesítést, tehát szívesen modernizálnak a termelők.

90 hektár felett

Hegyalján sem más a helyzet, az újratelepítési és szerkezetátalakítási pályázatok kapcsán is mindig nagy az érdeklődés, és a mostani pályázatokra is készülnek a borvidéken.

– Nagyon szépen alakult az elmúlt három-négy évben az új telepítések mértéke, 2014-ben 68 hektárnyi, 2015-ben 109, 2016-ban 76, míg 2017-ben 90 hektár felett volt – sorolta a számokat Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Véleménye szerint ez a tendencia folytatódni is fog, ha a gazdák lehetőséget kapnak a támogatásokkal. Ahogy helyben, úgy országosan is van igény a pályázatra és a telepítésre, termőterületet pedig az engedélyezett egy százaléknál nagyobb mértékben is szívesen növelnék a termelők, ha lenne rá lehetőségük – tette hozzá.

ÉM-HI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában