Helyi közélet

2018.01.23. 09:08

Talált tárgyak: Nem a közösségi oldal a megoldás

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Akár bajba is kerülhetünk, ha megtartunk egy talált tárgyat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Akár bajba is kerülhetünk, ha megtartunk egy talált tárgyat.

Gyakran előfordul, hogy nagy segítség tud lenni bizonyos ügyekben az internet, a közösségi oldalak, ahol sok embert elérve lehet például segítséget kérni rászorulók számára.

Le kell adni

Azonban nem minden esetben a Facebook a legjobb megoldás, és a lelkiismeretünket sem nyugtathatjuk meg ezzel.

Egyre elterjedtebb ugyanis, hogy a közösségi oldal különböző csoportjaiban osztják meg az emberek, ha találnak valamit, mondjuk, iratokat, kulcscsomót, táskát, telefont, rendszámtáblát. Ez önmagában még nem feltétlenül baj – bár személyes okiratokat lefotózva feltölteni például akár adatkezelési aggályokat is felvethet. A gond az, ha a bejegyzés alapján sem kerül elő a tulaj, a megtaláló pedig megtartja, amit talált.

– Alapesetben, ha bárki, bármilyen idegen dolgot talál, akkor azt nyolc napon belül vissza kell adnia a tulajdonosának, vagy ha az nem ismeretes, akkor le kell adnia az önkormányzatnál. De természetesen átadhatja rendőrnek vagy rendésznek is, de ők is továbbítani fogják. Ha valaki fegyvert vagy kábítószert talál, azt mindenképpen a rend­őrségnek kell átadni! Tehát nem elegendő a Facebookon közzétenni – hívja fel a figyelmet kérdésünkre Janasóczki Attila rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Értéktárgyak, rendszámtábla

Ha valaki értéktárgyat (telefon, pénz stb.) talál és azt eltulajdonítja vagy nyolc napon belül nem adja vissza annak, aki elvesztette, vagy a hatóságnak, akkor – 50 000 forint értéket meghaladó esetben – jogtalan elsajátítás elnevezésű bűncselekményt követ el. Ha a tárgy értéke ettől kevesebb, akkor tulajdon elleni szabálysértést követ el.

A talált rendszámtáblával kapcsolatban ugyanez a helyzet. Ebben az esetben ugyan a bűncselekmény nem, csupán a szabálysértés elkövetése valósul meg, mivel – vélhetően – egy rendszám értéke nem haladja meg az 50 000 forintot.

A személyes iratok esetén, mint amilyen például a személyi igazolvány vagy a vezetői engedély – mint közokiratok esetében – kicsit más a helyzet. Ha ugyanis valaki olyan közokiratot, amely nem a sajátja, megtalál és azt nem szolgáltatja vissza, eltitkolja, akkor okirattal visszaélés bűncselekményét követi el. Ha valaki ezt a cselekményt magánokiratra, mint például utazási bérletre követi el, azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen vagy jogtalan hátrányt okozzon, akkor szintén okirattal visszaélést követ el, de ez enyhébben büntetendő cselekmény – tudtuk meg.

Hová vigyük?

Okiratok

Személyes okmányokat az azt kiállító, kiadó szervnél, így az okmányirodákban, kormányablakokban, járási hivatalokban is leadhatjuk. A rendszámokat ugyanezekben a hivatalokban szintén leadhatjuk. Bérleteket az azt kiadó közlekedési cég ügyfélszolgálatán. Talált tárgyat az önkormányzatoknál, vagy ha utazási eszközön találjuk, akkor a cégek ügyfélszolgálatán is lehet. A leadásokról minden esetben jegyzőkönyvnek kell készülnie!

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában