Helyi közélet

2018.01.14. 11:52

Rágcsálóveszély a kertekben és házakban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több olvasónk is jelezte, szokatlanul nagy rágcsálóinvázióval kell szembenéznie.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több olvasónk is jelezte, szokatlanul nagy rágcsálóinvázióval kell szembenéznie.

Az egerek és a patkányok is jóval nagyobb számban jelentek meg a családi házas övezetekben és nehezebb is megszabadulni tőlük. Egyik olvasónk például arról írt, hogy vidéki házába kisméretű, növendékegerek jutottak be egy apró résen keresztül, amire évek óta nem volt példa. De sokan kérnek segítséget az internetes fórumokon is a patkányok miatt.

Hazánkban a házi patkányt gyakorlatilag teljesen kiszorította a vándorpatkány. Rendkívül szapora faj, egy párnak évente 400-800 utóda is lehet. A téli nagy hidegben jellemzően nem szaporodnak, mivel azonban szó sincs nagy hidegről, az ő „biológiai órájuk is megzavarodott”, így vélhetőleg újabb utódok születnek folyamatosan.

A klasszikus védekezés a különböző csalétkek, pépek, granulátumok, vagyis a méreg használata. Ezeket azonban sokan igyekeznek kerülni, mivel a mérgezett, elhullott állat könnyen lehet az eledele a háziállatok mellett több vadon élő ragadozónak is, amelyeket így szintén elpusztítunk. Biomegoldás a ragacs, amely megfogja az állatot, de vagy nekünk kell elpusztítani, vagy hosszas szenvedésre ítéljük. A lecsapódó csapdák ebből a szempontból humánusabbak, hiszen gyors véget jelentenek. Az interneten azonban már számtalan csapdafélét találni, amellyel élve tudjuk elkapni a rágcsálót, és aztán eltávolítani a portánkról máshol elengedve. Ezeket készen is megvehetjük, vagy magunk is könnyen elkészíthetjük.

Vagy bízhatjuk a dolgot szakemberre, esetleg a saját macskánkra.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában