Helyi közélet

2018.01.02. 10:50

Nem akart tűzoltó lenni, most meg nem akar más lenni

Miskolc - Amíg ott voltunk csendesen teltek a percek a Miskolci Tűzoltó parancsnokság Dózsa György utcai laktanyájában.

Miskolc - Amíg ott voltunk csendesen teltek a percek a Miskolci Tűzoltó parancsnokság Dózsa György utcai laktanyájában.

Este 8. Csengetek a Miskolci Tűzoltó parancsnokság Dózsa György utcai kapuján. Andráska Attila tűzoltó főhadnagy, az A szolgálati csoport megbízott szolgálat parancsnoka fogad minket, tud jöttünkről.

- Hogy pontosan hányszor voltam Szilveszterkor szolgálatban nem fogom tudni megmondani. Ami biztos, hogy 1995. szeptember elsejével szereltem fel tűzoltónak - jelenti ki, majd arról szól, hogy a Szilveszter a petárdázások miatt lehet más.

- Volt olyan szilveszteri szolgálatunk, amikor petárdák miatt nagyon sok tűzesetünk volt az éjszaka folyamán. Ilyenkor az emberek tudata egy kicsikét változik, lazábbak az erkölcsi normák. Szerencsére az elmúlt jó pár évben nem nagyon emlékszem rá, ami a tűzijátékokkal volt összefüggésben. A petárdák viszont okoztak problémát.

Hogy miként fest a szolgálat?

- A szilveszteri szolgálat nálunk hétköznapi, a szolgálati beosztásunk az 24/48 szolgálat rend - kapom a választ. - Ami azt jelenti, hogy egy nap reggel 5.50 perckor úgy kell a laktanya épületében lenni, hogy szolgálatra késznek kell lenni. A védőfelszereléseknek nálunk kell lenni. 6 órakor elkezdődik a szolgálatváltás, átvesszük az előző csoporttól a szolgálatot, majd másnap 6.15-ig, vagy 6.30-ig, amíg a váltás tart, addig szolgálatban vagyunk. Tehát mi 24 órás szolgálatot teljesítünk, és ezt követi 48 óra, amiből az első nap pihenő-, míg a második készenléti napunk. Ilyen tekintetben a Szilveszter nem különleges.

A mostani szolgálati létszám a Miskolci Tűzoltó parancsnokságon 26 fő. A város sajátossága amúgy, hogy a területén két tűzoltó laktanya van: az egyik ez, a Dózsa György utcai, míg a másik Diósgyőrben. Három gépjármű fecskendő van szolgálatban - az egyik Diósgyőrben - , ezeken kívül magasból mentők és különleges szerek vannak hadrendbe állítva Szilveszter napján is.

Egy barát ajánlotta

Győri Péter törzsőrmestert arról kérdezem először, hogy milyen munka, hivatás tűzoltónak lenni?

- A világ legszebb hivatása, és munkája! - vágja rá azonnal. - Hét évvel ezelőtt szereltem fel, a család jól tolerálja. Van egy gyönyörű szép kislányom, egy csodálatos feleségem, és büszkék rám. Szerintem minden tűzoltófeleség büszke.

Péter elmondja azt is, hogy nagyon nyugodt estét vár, de persze percről perce változhat.

- Az egyik pillanatban itt beszélgettünk, a következőben pedig lehet, hogy egy lobogó ház tetején vagyok - teszi hozzá.

Üveges Tamás különleges szerkezelő jelenleg darun van. Szerinte a Szilveszter nem szokott úgy mond olyan kimagasló lenni, mint a mentőknél.

- 2001-ben szereltem fel, azóta végzem a dolgomat - jelenti ki. - Tavasszal vannak a szárazfüves esetek, idén viszont áprilisban a bükki viharkárok nagyon kemények voltak.

Mi hajt benneteket? - kérdezem Tamást is.

- Ez hivatás a szó nemes értelmében! Van az a reklám, hogy valamit meg lehet fizetni a Master Carddal, van, amit nem. Na, ez a tűzoltóság. Az, hogy tűzoltó vagy, megfizethetetlen! Nem, én soha nem akartam tűzoltó lenni... Úgy jött képbe anno a tűzoltóság, hogy ipari alpinista voltam 6 évig. Nyáron tele voltam munkával, téli viszont nem. Az egyik legjobb barátom Szendrőben tűzoltó és egy beszélgetés közben közben ő vetette fel, hogy miért nem megyek tűzoltónak? Akkor jelentkeztem, felvettek, azóta itt vagyok. Sosem akartam tűzoltó lenni, most meg már nem akarok más lenni.

Nagy felelősséggel

Magyar Károly szerparancsnok az egyik szerkocsit mutatja meg, ami bármikor startra kész.

- Mindig vonulásra kész állapotban van: fel van tankolva vízzel és üzemanyaggal - kezdi a monstrum mellett. - Ha bármit használunk róla a bevetés alkalmával, akkor azt, amint visszaérünk a laktanyába pótoljuk, megtisztítjuk, helyreállítjuk és visszarakjuk a helyére.

Minden szerszám különleges rajta, de ami extra az a feszítővágó, amit baleseteknél használnak.

- Minden autón van víz, és a víz szállítására alkalmas szivattyú és tömlők. Ez az alap - hangsúlyozza. - A szerkocsi 16 tonnás, a teljes beavatkozó egység, azaz a raj hat főből áll. A gépkocsivezető kezeli a szivattyút. Neki is komoly felelőssége van! Amennyire kaotikusnak tűnik egy laikusnak a beavatkozás kívülről, az meghatározott, megtervezett. Az sem mindegy, hogy ki, melyik helyen ül az autón.

Rákérdezünk a ruházatra is, amely mint azt megtudjuk Magyar Károlytól, lángmentesítettek és vízállóak.

- Nekünk, hóban, fagyban, esőben, kánikulában is végeznünk kell a munkánkat. A csizma acélbetétes és vízálló. Nem, nem tűzálló a tűzoltó - teszi hozzá némi mosollyal az arcán. - A légzőkészülékkel és néhány kézifelszereléssel több, mint 20 kiló jön fel.

Búcsúzunk, nem érkezett riasztás, amíg ott voltunk. Szerencsére. Repülnek a "BÚÉK-ok", ám még visszafordulok a piros-fehér-zöld trikolorba írt feliratot elolvasni, ami bejárattal szemben áll a falon és így hangzik: „Ha dúl a bősz elem, e hármat ne feledd! Erős kar, bátor szív, testvéri szeretet! Jutalmad ez legyen: betöltéd tisztedet.” - mondom el magamban, miközben Andráska Attila tűzoltó főhadnagynak sokadszor kívánok eseménytelen éjszakát.

Vámpír volt ügyeletben

"Ide futnak be a riasztások, amit kapunk a műveletirányítástól" - mutatja Magyar Zoltán - alias Vámpír - őrmester, aki híradó ügyeletes volt vasárnap. "Ez egy úgynevezett pajzsrendszeren keresztül érkezik." Az őrmester a makulátlan kis teremben azt is megmutatja miként zajlik mindez, majd nem mulasztom el és megkérdem: miért Vámpír a beceneve? "Nem szeretem a fényt..." a válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában