Helyi közélet

2018.01.24. 10:20

Hármas ikrek Miskolcon - Három baba, tripla öröm

Miskolc - Meglátogattuk a miskolci hármas ikreket, akik lassan öt hónaposak lesznek.

Miskolc - Meglátogattuk a miskolci hármas ikreket, akik lassan öt hónaposak lesznek.

Belesünk a gyerekszobába. Csak suttogva merünk beszélni, akár a babanézőbe érkezett, figyelmes vendégek, hiszen két pici éppen alszik a földre terített takarókon. A harmadik hason fekszik, egy játékot szeretne elérni. Édes babaszag hatja át a kisszobát, nincs olyan ember, aki a csöppségek látványától ne hatódna meg. Óriási meglepetésként érkezett a három kisfiú a családba, hiszen a szülők egyet terveztek, de szeptember 5-én mégis hárman jöttek. A három kisfiú: Milán, Dávid és Márk a megyei kórházban születtek. Lassan öt hónaposak lesznek, és már gőgicsélnek, kacagnak, bár ennek csak később örülhetünk.

Egyelőre az édesanyával, Szilágyi Laurával ülünk le beszélgetni a másik szobában, addig a kicsikre a gondozónő felügyel.

Szépen fejlődnek

– Bizony fárasztó hármas ikrek édesanyjának lenni – vallja be Laura. – A nap pelenkázásból, etetésből, tornázásból és mosásból áll. Sokat tornáztatom a kicsiket, Milánnak, a legnagyobbnak kicsit merevek az izmai. De az itthoni torna azért is fontos, hogy ne kelljen gyógytornára hordani őket, hiszen rendkívül nehéz lenne három babával fejlesztésre járni. Hétszemélyes taxi nélkül el sem tudnánk indulni – vázolja a hirtelen nagycsaládos édesanyává vált fiatalasszony.

Büszkén meséli, hogy milyen szépen fejlődnek a kisfiúk. Milán 1890 grammal született, most 5560, Dávid 1480 gramm volt születésekor, most 5500, Márk pedig, a legkisebb, 1440 grammról gyarapodott 5190-re.

– Elkezdtük a hozzátáplálást, most már kapnak répát, almát és krumplit. A két kicsi nem válogat, mindent elfogad, Milán viszont nem szereti az almát és a tejpürét, úgyhogy neki krumplit kell adni mindenhez. Nem egyszerű három baba etetése kanállal. Amikor még nem voltak ennyire mozgékonyak, a cumisüveget kitámasztottam nekik, így egyszerre tudtak enni, de ez a módszer már nem válik be. A két kicsi türelmetlen, követelik az ételt, de Milán nyugodt, megértő, egy hang nélkül megvárja, amíg öccseit bepelenkázom, megetetem. Addig szépen elnézelődik. Érdekes, hogy Milán, bár súlyra a legnagyobb, kicsit lassabban fejlődik, mint Dávid és Márk. Később kezdett el gőgicsélni és kacagni is – meséli az édesanya, nem fogy ki az élményekből. Megtudjuk, a két kicsi valószínűleg azért van „egy hullámhosszon”, mert ők egypetéjű ikrek.

Amikor megtudták

Nagy volt a riadalom, amikor Laura és férje megtudták, hogy ikrek vannak érkezőben.

– Én mindig azt mondtam, hogy akkor fogok szülni, ha már lesz saját lakásunk (most albérletben lakunk) és kocsink. De a férjem erősködött, hogy ha erre várunk, akkor soha nem lesz gyerekünk. Na jó, akkor vállaljunk egyet, másodikat meg majd esetleg, ha már 30 felett leszek – mondja a 25 éves Laura. Az első ultrahangon azt mondták, hogy ikreket várok. Megijedtünk a férjemmel, jaj, mi lesz velünk, el sem tudtuk képzelni. Amikor aztán a 14 hetes ultrahangra mentem, a vizsgálatot végző asszisztens megkérdezte, hány baba van. Talán nem hallani valamelyiknek a szívhangját? – aggodalmaskodtam. De amikor megtudtam, hogy nem is kettő, hanem három van, akkor felugrottam és kiszaladtam a vizsgálóból. Jöttek az orvosok sorra, nézték, hogy tényleg három baba várható-e. Az bizony három volt. Bár számíthattunk volna rá, mert a férjem édesanyja is iker, és az én egyik dédszülőm is az – sorolja Laura, megjegyezve: amikor aztán megbékéltek a helyzettel, azon aggódtak, hogy ne történjen semmi baj, mert többen is mondták nekik, hogy az ikerterhességből gyakran csak egy baba születik, mert a többi felszívódik, vagy elhal, főleg, hogy spontán terhességről van szó. Az édesanya 20 hetes terhes volt, amikor befeküdt a kórházba a rokonok rábeszélésére. Mint mondták, ott van biztonságban. A három kisfiú a 32. héten jött a világra.

Van segítség

Laura boldog, azt mondja, nem cserélne senkivel. Azt sem bánja, hogy mindhárom babája fiú, mint mondja, az a fontos, hogy egészségesek. A férje kőműves, fáradt, amikor hazaér, de sok munka vár rá is. Napközben van segítség, egy gondozónő napi 8 órában van náluk, és gyakran jönnek a boldog nagymamák is. Laura kéri, hogy írjuk meg: a kisfiúk ezúton köszöntik a nagymamákat névnapjuk alkalmából. Ágnesnek hívják őket, és január 21-én ünnepelték a névnapjukat.

Végre felébrednek a babák, nem tudunk betelni szépségükkel, mozgékonyságukkal. Dávid interjút is ad lapunknak, természetesen babanyelven.

Pelenkából napi harminc

Laura először kérte, ne írjunk semmi másról, csak a kicsikről, de aztán mégis beleegyezett, hogy hírül adjuk, nincsenek a legjobb anyagi helyzetben. Pelenkából naponta elfogy 30–32, tápszerkedvezményt csak a két kicsi kap egy évig, mert pici súllyal születtek. Mosni naponta 5-ször is kell, a gyerekruhákat főleg a turizóban szerzik be. Albérletben laknak, a csok hitelét nem merik bevállalni három baba mellett. A fiatal házaspár várta azt is, hogy talán a város vezetői meglátogatják őket, látták a tévében, hogy más településeken ez így szokás, de ez egyelőre nem történt meg.


[related-post post_id="3674583"]

[related-post post_id="3617190"]

[related-post post_id="3616369"]

[related-post post_id="3615777"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában