Helyi közélet

2018.01.12. 17:11

Gyűjtött pókot, madarat, mindent

Miskolc - A miskolci állatkert állított a világon elsőként emléket Gerald Durrellnek.

Miskolc - A miskolci állatkert állított a világon elsőként emléket Gerald Durrellnek.

Gerald Durrellről, a világszerte ismert brit zoológusról és íróról emlékeztek meg vasárnap délelőtt a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. Durell teremtette meg az állatkertek természetvédelmi szerepvállalását, amely a mai, modern állatkertek működésének alapköve.

Munkássága előtt tisztelegve, születésének 93. évfordulóján rendezte meg az intézmény az emléknapot. A látogatók bepillantást nyerhettek a zoológus életébe, munkásságába és a természettel való szenvedélyes kapcsolatába. A szoborparkban található Gerald Durrell-szobor megkoszorúzása után állatbemutatóra várták a vendégeket, amit állatbemutatóval egybekötött beszélgetés követett. Krajnyák Zoltán zoopedagógus elmondta: Durell neve a legtöbb ember előtt ismert, hiszen a természettudós a szakkönyvek mellett nagyon sok olyan történetet is írt, ami viccesen meséli el az életét, az állatokkal kapcsolatos kalandjait. Olyan zoológusról van szó, aki már ifjú korában az állatok gyűjtésére és megmentésére tette föl az életét. Gyerekkorát Korfu szigetén töltötte, ahol rabul ejtette a természet és a környezet szépsége. Itt kezdte el először gyűjtögetni az állatokat, pókokat, madarakat, teknősöket, békákat és minden egyebet. Soha nem járt iskolába, mindig magántanuló volt. Az írásait például a felesége vagy az asszisztense javította ki, mert a helyesírása nem volt a legjobb.

Rabul ejtette a természet

Beutazta a világot, és az volt a célja, hogy legyen egy saját állatkertje. Ez sikerült is, Jersey szigetén szerzett egy állatkertet, ami a mai napig az ő nevét viseli, csakúgy, mint az intézményt működtető alapítvány. Tulajdonképpen a mai, modern állatkerteknek Durell a megálmodója és megalapítója. A célja az volt, hogy az állatkert ne „bélyeg­gyűjtemény” legyen, hanem az állatok a lehető legjobb táplálékot, élőhelyet és gondoskodást kapják meg az állatkertben.

A másik nagy érdeme, hogy részt vett olyan fajok megmentésében, melyeket állatkerti körülmények között szaporítottak, hogy aztán szabadon engedhessék őket.

A zoopedagógus kiemelte: Gerald Durellnek a miskolci állatkert állított a világon elsőként emléket 1998-ban.

- ÉM-HE -


[related-post post_id="3728809"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában