Helyi közélet

2018.01.19. 07:16

Bajban vannak a nyertesek? Nem számíthattak az árrobbanásra

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az áremelkedések miatt borulhat a TOP-os pályázatok költség­vetése.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az áremelkedések miatt borulhat a TOP-os pályázatok költség­vetése.

Több önkormányzat is bajba kerülhet az építőipari árrobbanásnak köszönhetően. Hiszen amikor a TOP-os pályázatokat az önkormányzatok benyújtották, még nem olyan költségekkel számoltak, mint amire most fel kellene készülniük, miután nyertek. Az időközben megnőtt költségeket az EU-nak jóvá kellene hagynia. A jóváhagyásig az önkormányzatok nem készíthetnek éves költségvetést, ami miatt az Államkincstárral mennének szembe. Van olyan megyei önkormányzat, amely már el is kezdte összegyűjteni az ebből eredő panaszokat.

Még nincs gond

– Eddig egy alkalommal sem volt olyan, hogy az áremelkedés miatt bajba kerültünk volna – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Pedig ha van olyan település, ahol ez gondot okozhatna, éppen a zempléni település, hiszen a TOP-os és turisztikai pályázataik 99 százaléka nyert, aminek köszönhetően összesen 15 milliárd forint „érkezik” Sátoraljaújhelyre.

– Olyan előfordult, hogy éppen csak belefértünk a költségvetésbe. Természetesen tudunk arról, hogy a pályázatok megírása óta emelkedtek az árak, így nem kizárt, hogy szembesülnünk kell ezzel a problémával, de jelenleg még nincs ilyen gondunk – erősítette meg a sátoraljaújhelyi városvezető.

– A már megnyert pályázatoknak köszönhetően Sárospatakon is több milliárd forint értékű beruházásokat hajthatunk végre, de eddig még nem szembesültünk azzal a helyzettel, hogy túl kellene lépnünk az eredetileg tervezett költségvetést – mondta lapunknak Aros János, Sárospatak polgármestere.

Csökkentett tartalommal

– Útfelújításra és vízelvezetésre pályáztunk sikeresen – mondja Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere. – Ez a Bónis Ferenc utcát és a Rákóczi utcát érinti, ahol ez mindig is probléma volt. A költségvetés kész van, ha azt túl kellene lépnünk, az önkormányzatnak nem lenne forrása a pótlásra.

Egy ilyen esetben – ha engedélyt kapnánk rá, akkor – a műszaki tartalmat csökkentenénk, és ha másképp nem tudjuk megoldani, akkor nem lenne mindenhol leburkolva a vízelvezető árok.

Szomolyán még a projektek tervezésénél, előkészítésénél tartanak. Guczi István polgármester szerint aki pályázott, tudhatja, hogy az építőanyagok árai emelkedtek, s a béremelések miatt a munkaerő-költségek is növekedtek, ezért várható, hogy a beruházások költségei is nőni fognak.

Kigazdálkodják

– Pályázatot nem hagyunk veszni, ha szükséges, kigazdálkodjuk az önerőt, amivel megvalósítható a pályázat. Úgy gondolom, a kormány megoldást fog találni a problémára, akár azzal is, hogy a szükséges önerőt pályázaton biztosítják az önkormányzatok részére – fogalmazott Szomolya polgármestere.

Tardon is zajlik, illetve véget ért a beruházások tervezése, a közbeszerzéseket hamarosan kiírják. Gál János polgármester is tapasztalta, az építőipari árak emelkedtek, de csak a közbeszerzések lezárulta után lehet majd látni, hogy a tervezési költségekhez képest lesz-e eltérés. Úgy gondolja, bele fognak férni a keretbe, ha nem, akkor ahol azt a pályázat engedi, a műszaki tartalmat csökkentik. Mint mondta, szerinte az ő fejlesztéseik nem olyan nagyságúak, hogy az áremelkedés drasztikusan jelentkezne.

Az irányító hatóság dolga

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke egyelőre nem tud arról, hogy lennének a megyében olyan önkormányzatok, amelyek a megnyert pályázat miatt anyagi gondban lennének. Mint mondta, a finanszírozás olyan, hogy előlegként lehívható a teljes elnyert összeg. Hozzátette, ha bármi gond adódna közben, abban az irányító hatóság az illetékes szervezet, mert ők hagyták jóvá a pályázatokat, feléjük kell elszámolni.

ÉM-BG, TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában