Helyi közélet

2018.01.06. 12:48

A régi és új golopi kastély

Golop - Golop egyik legnagyobb nevezetessége a Vay-kastély.

Golop - Golop egyik legnagyobb nevezetessége a Vay-kastély.

Golopon a helyiek még a mai napig különbséget tesznek a „régi” és az „új” kastély között. Az épület és a parkja számos helyi rendezvénynek ad otthont évente és a turisták is szívesen látogatják az épületet.

Többször felégették

A régi kastély védelmi céloknak is megfelelő három szintjét 1592 körül, a korábban erősen mocsaras patakvölgyben Golopi Gáspár építtette, reneszánsz stílusú, téglalap alaprajzú, átellenes sarkain bástyaszerű tornyokkal, árokkal és fallal körülvéve. A mohácsi csatavesztést követően a környék többi udvarházához hasonlóan megerősítették.

Az alsó szinti helyiségeket donga-, a középső szinten lévőket szépen formált fiókos dongaboltozatokkal fedték le. Itt nyílt az épület kapuja, melyhez külső feljárat vezetett. A szintek között belső lépcső is épült.

A török időkben többször felégették, de minden alkalommal helyreállították. 1678-ban, a tulajdonos Ibrányi testvérek birtokmegosztásakor az egyik örökös férje, Vay Ábrahám, illetve a családja tulajdonába került és maradt 1945-ig.

A 19. század elején építették meg a régi épület közelében az új kastélyt.

A család feje ekkor Vay Miklós dandártábornok, Hollandiában tanult hadmérnök, az idősebb bárói ág megalapítója volt. Feltehetően ennek köszönhető a környéken azonos időszakban épült kastélyoktól való különbözősége.

Az udvar felé egy-, a kert felé kétszintes épület három, pavilonszerű rizalitból, valamint az azokat összekötő, keskenyebb épületrészekből áll. Külsején egyszerű, a klasszicista kastélyokra jellemző, minimális épületdíszeket alkalmaztak.

Az épületeket kerítő gazdasági épületeknek már alig van nyoma.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában