Helyi közélet

2017.12.08. 12:39

Zöldenergia olcsóbban a megyei kórházban

Miskolc - Saját energiát is termel, miközben a környezetét kevésbé terheli a megyei kórház.

Miskolc - Saját energiát is termel, miközben a környezetét kevésbé terheli a megyei kórház.A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 31 milliárdos éves költségvetéséből 1,5 milliárdot fordít energiára, így – ahogy dr. Tiba Sándor, a kórház főigazgatója fogalmazott – nemcsak uniós és kormányzati célkitűzés az energiahatékonyságot célzó beruházások támogatása, de az intézmény számára jól felfogott gazdasági érdek is.

Áramot termelnek

Ilyen beruházásokra pedig szép számmal van és volt lehetősége a központi kórháznak összesen négy pályázati forrásnak köszönhetően, amelyről csütörtökön számoltak be.

– Az energia 40 százaléka az épületeken keresztül veszítődik el, így a megtakarítás egyik fontos területe az épületek szigetelése a homlokzaton, a tetőn, a nyílászárók cseréje. Ez a folyamat még 2015-ben elkezdődött az akkor még különálló két kórházban. A másik része az energia­megtakarításnak a napelem telepítése magas épületek tetejére. Nekünk pedig a hat tagkórházban sok – több mint száz – ilyen épület van, amely adja magát a napelemekhez – mondta a főigazgató.

Így került napelem például a Semmelweis tagkórház belgyógyászati, infectológiai és raktárépületének tetejére. De a 250 millió forintos uniós támogatásnak köszönhető, villamos energiát termelő fotovoltaikus napelem rendszer beruházása érintette a Szent Ferenc és a mezőkövesdi tagkórházat is. Ugyanakkor az intézmény minden tagkórházában van olyan épület, amelyre már telepítettek, illetve van, ahol jelenleg is végeznek ilyen beruházást, de folyamatban lévő további pályázatai is vannak a kórháznak, amelyek elbírálásra várnak. Az energetikai beruházások tehát folyamatosak az intézmény teljes területén.

– Azt azért meg kell jegyezni, hogy a napelemek telepítésénél a tartószerkezetet finanszírozza a pályázat, viszont a tető megerősítését már nem, így azokat saját forrásból kell elvégezni, ha a statikai vizsgálat szükségessé teszi. Ugyanakkor több olyan épület is van, amelyre ráfért már a tető felújítása, szigetelése egyébként is, így ilyen haszna is van a beruházásnak – magyarázta dr. Tiba Sándor.

Napelemes kiserőmű

Hasonló, de kicsit mégis más az a projekt, amely 242,5 millió forintos uniós támogatással valósult meg a központi és a szikszói II. Rákóczi Ferenc kórházi telephelyen. Itt két 209,88 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőművet telepítettek, amelyek összesen 429 ezer kWh energiát képesek termelni évente.

– Ezek már úgynevezett naperőművek, ami azt jelenti, hogy az ott helyben felhasznált villamos energiánál többet termelnek. Ezt az áramszolgáltatóval kötött megállapodás alapján visszatápláljuk a hálózatba, amikor pedig nagy energiaigényünk van, akkor annyival többet fogyasztunk. Mondhatjuk azt is, hogy például a Szikszón megtermelt áramot a Szent Ferencben használjuk fel – tette hozzá a főigazgató.

A kórház két tagintézményében van orvosgarzon szálló, így a Semmelweisben és a megyeiben is, illetve öt nővérszálló összesen, ezeknél külső hőszigetelés, nyílászáró-csere történt, illetve többnél napelemeket telepítettek a tetőre.

Felújított szállók

A Semmelweisben lévő 48 lakásos orvosgarzon épületének energetikai felújítására 108 millió forintot nyert el a kórház. A projekt során nem csak a homlokzatot hőszigetelték és a nyílászárókat cserélték ki, de napkollektoros rendszerrel előállított használatimelegvíz-előállító rendszer is került a tetőszintre. A négyszintes épület évi energiafogyasztása így 295 ezer kWh-val csökkent.

A központi tagkórházban öt, jelenleg orvos- és nővérszállóként üzemelő épület teljes energetikai felújítása történt meg, itt a homlokzati mellett a lapos tetők hőszigetelését is elvégezték a 207,6 millió forintos támogatásnak köszönhetően. A projekt eredményeként az éves energiafogyasztás várhatóan 995 ezer kWh-val, míg az üvegházhatást okozó gáz kibocsátása évi 202 tonnával csökken majd.

Gazdaságos működés

A központi kórház jól áll a gazdálkodás tekintetében, ellentétben más megyei kórházakkal, alig van tartozása. Dr. Tiba Sándor ennek kapcsán korábban azt mondta, több olyan lépés eredménye ez, amely megtakarításhoz, kiadáscsökkentéshez vezet. Ilyen projektek az energiahatékonysági beruházások is, amelyek jelentős költségmegtakarításhoz vezetnek. A kormány tavaly év végén a kórházak adósságrendezése mellett egy fejlesztési alapot is létrehozott, amelyből éppen olyan beruházásokat támogattak a 2017-es év folyamán, amelyek hosszú távon megtakarítást eredményeznek az intézményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában