Helyi közélet

2017.12.09. 18:06

Vetélkedő a 250 éves vaskohászat tiszteletére Miskolcon

Miskolc - Középiskolás csapatok mérték össze a tudásukat a miskolci vaskohászatról.

Miskolc - Középiskolás csapatok mérték össze a tudásukat a miskolci vaskohászatról.

A Miskolc Város Közoktatásáért Közalapítvány fenntartásában működő Célpont Közösségi Tér, Miskolc Város Önkormányzatával szoros együttműködésben rendezett helytörténeti vetélkedőt középiskolások számára pénteken, Miskolc vaskohászatának 250 éves múltja előtt tisztelegve.

Identitást erősít

A versenyre jelentkező 11 csapat a polgármesteri hivatal közgyűlési termében gyülekezett reggel, ahol a szervezők tájékoztatást adtak a nap programjáról és hivatalosan megnyitották a programot. A zsűri tagja volt Sipos István, az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Drótos László, a Lenin Kohászati Művek egykori vezérigazgatója is.

Fotó: Ádám János

– A miskolci vaskohászat hamarosan a 250. évét ünnepli, de a vasművességnek már Krisztus előtt a II. századból származó nyomait is találták a városban. Fontos, hogy a jó értelemben vett identitást, az egészséges lokálpatriotizmust, az örökségvédelmi ismeret­anyagot erősítsük, ebben pedig szerepet kap ez a verseny – mondta Drótos László, aki a kohász szakma nevében is megköszönte a szervezők munkáját, a verseny résztvevőit pedig meghívta egy gyártúrára, vagyis „ipari szafarira”, amelyen magára vállalta az idegenvezető szerepét.

A megnyitó után elfoglalták helyüket a versenyzők, és indult a vetélkedő. Garzó Zsuzsa a Balázs Győző Református Gimnázium négytagú csapatának tagjaként versenyzett. Mint elmondta, a történelemtanáruk, Debreczeni István hívta fel a figyelmüket a versenyre, és rögtön úgy döntöttek, hogy beneveznek, mert nagyon szeretik a helytörténeti vetélkedőket és a téma is érdekes. Úgy érzik, sikerült megfelelően felkészülniük, így bátran vágtak bele a versenybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában