Helyi közélet

2017.12.27. 07:29

Újra magyar tulajdonban a Mátrai Erőmű

Bükkábrány, Visonta - Hosszú távra biztosított a bükkábrányi lignitbánya működése és a bányászok munkahelye.

Bükkábrány, Visonta - Hosszú távra biztosított a bükkábrányi lignitbánya működése és a bányászok munkahelye.

A magyar Opus Global Nyrt. érdekeltségében lévő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) által alapított közös vállalat vásárolta meg a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét. A vételárat üzleti titkokként kezelik.

Az adásvétel véglegesítéséhez ugyan még szükség van a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hozzájárulására, de a szerződést már aláírták. Az értékesítés az erőműben lévő magyar állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. megtartja a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését, de ez is a magyar tulajdont erősíti.

Stratégiai jelentőségű

Az adásvételi szerződéssel a magyar–cseh közös vállalat, a Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb naperőműve, továbbá két külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és a megyénkben lévő Bükkábrányban.

Azért is fontos dologról van szó, mert a visontai az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve. A 960 megawatt összteljesítményű komplexum hosszú távú működtetése pedig nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű, ugyanis Magyarország villamosenergia-felhasználásának mintegy 14 százalékát állítják elő, miközben az erőmű exportigényeket is képes kielégíteni.

Fontos szerepkörben

Észak-Magyarország – benne a bükkábrányi bánya – összesen 1 milliárd tonnára becsült lignitvagyona megfelelő hátteret biztosít az erőművi blokkok és a társaság kiszámítható működéséhez, illetve a fejlesztési tervekhez. A visontai erőmű néhány blokk­ja 40 éves technológiákkal működik és felújítást igényel.

Mindemellett a Mátrai Erőmű Zrt. a térség legnagyobb munkaadója, bányáiban és üzemeiben több mint 2000 munkavállalót foglalkoztat. A többségi tulajdonos a jövőben is nagy hangsúlyt kíván helyezni a munkahelyek megőrzésére. Ez megnyugtató hír a bükkábrányi bánya dolgozóinak is. Ezt erősítette meg a Heves Megyei Hírlapnak adott nyilatkozatában Valaska József, aki 23 éven át volt a Mátrai Erőmű vezérigazgatója és jelenleg tanácsadóként vesz részt az ügylet lebonyolításában. Elmondása szerint a magyar–cseh befektetőcsoport hosszú távra tervez, ami további fejlődést hozhat a térségnek. A Mátrai Erőmű eddigi két német tulajdonosa közül a kisebbik, az Energie Baden-Württemberg AG (EnBW) már korábban döntött, hogy kivonul a szén­erőműpiacról, a nagyobb tulajdonos RWE-csoport is leépíti szenes kapacitását.

Másodlagos feladatok is

Az energetikai szakember szerint a magyar energiapolitika az atom, a szén és a megújuló energia hármas pillérén áll. Ebbe beleillik a szenes erőmű. „Ráadásul a Mátrai Erőműnek sok másodlagos feladata is van – mondta –, az északkelet-magyarországi mezőgazdasági termelés melléktermékeit hasznosítja, így bevételhez juttatja a gazdálkodókat. Emellett az erőmű fontos alapanyagforrás: a szűrők kiszűrik a füstgázból az összes terhelő anyagot, legfontosabb közülük a kén, ennek végső mellékterméke a gipsz. Magyarországnak nincs természetes gipszanyagforrása. A visontai gyár mintegy tízmillió négyzetméter gipszkartont állít elő évente. Emellett a cementipar egyik legnagyobb alapanyag-beszállítója, az erőművi pernye is oda kerül…”

Az új tulajdonosokról

A cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) csaknem húszezer megawatt kapacitással rendelkező erőművi befektetői csoport, Csehországban és Németországban is jelentős szenes kapacitásokat birtokol, emellett a Budapest Erőmű Zrt.-nek is fő tulajdonosa.

A magyar Opus csoport kezelésében levő Status Energy Magántőkealap és az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek közösen 60 százalékot meghaladó befolyása működési biztonságot szavatol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában