Helyi közélet

2017.12.05. 18:36

„Kiválasztotta a nagy mellű lányokat”

Miskolc - Az iskolában előforduló szexuális zaklatási ügyekben kérdeztek olvasóink, a szakértő pedig válaszolt.

Miskolc - Az iskolában előforduló szexuális zaklatási ügyekben kérdeztek olvasóink, a szakértő pedig válaszolt.

– A 13 éves kislányom azt meséli, testnevelésórán az tűnt fel nekik, hogy a tesitanár kiválasztja a nagy mellű lányokat, és velük szinte egész órán ugrálós feladatokat végeztet. A többieknek szabad foglalkozás van. Szeretném tudni, hogy ez már olyan viselkedés a tanár részéről, amiért a szülőknek szólniuk kellene? A tanár azt mondja a gyerekeknek, hogy azokat választja ki, akik ügyetlenek és nem tudják átugrani a szekrényt, ezért nekik szükségük van a gyakorlásra – sorolta egy aggódó édesanya Balogh Beáta igazságügyi pszichológus szakértőnek, aki a napokban volt szerkesztőségünk vendége, hogy a szexuális zaklatás témakörében válaszoljon olvasóink telefonos kérdéseire.

Beszélni kell róla!

A szakember az említett iskolai esettel kapcsolatban hangsúlyozta: ebben az ügyben nehéz tanácsot adni, mert lehetséges, hogy a tanár viselkedése csak a lányok és a szülő szubjektív érzékenységét sérti, és valóban csak arról van szó, hogy a fejlettebb, ügyetlenebbül mozgó kamaszok nem tudják átugrani a szekrényt. Azonban ebben az esetben is traumát okozhat a diákoknak a tanár viselkedése.

Ugyanakkor az is lehet, hogy szexuális abúzusról (visszaélésről) van szó, a tanár visszaél hatalmi pozíciójával. Kiteszi őket egy nemkívánatos szexuális helyzetnek, amiben a diákok nem érzik jól magukat, és mivel függő viszony van a tanár és diákjai között, a lányok nem mernek tenni a helyzet ellen, és valószínűleg ezzel a szülő is így van.

– Fontos tudni azt is, hogy szexuális visszaélések esetében az áldozatok vagy magukat hibáztatják, vagy bagatellizálják az ügyet. Azt mondogatják maguknak, bizonyára csak ők értették félre a helyzetet. Hogy szóljon-e a szülő valakinek erről? Ez jól is, de rosszul is elsülhet. Normális esetben az osztályfőnökkel olyan kapcsolatban vannak a szülők, hogy ilyesmit nyugodtan el lehet neki mondani. Természetesen nem vádaskodva, csak finoman, a tényekre hagyatkozva. De kérdés persze, hogy a tantestületen belül milyen a hangulat. Lehet-e ilyesmiről higgadtan beszélni? Az egész ügy átmehet támadásba is. A bántalmazó módszere, hogy bűntudatot kelt az áldozatában vagy megfélemlíti őt. Érdemes lenne ebben az iskolában érzékenyítő tréninget tartani a pedagógusoknak és a gyerekeknek is. A testnevelőnek meg kellene tudnia, hogy a gyereket sérti a viselkedése, a gyerekeknek pedig azt, hogy ilyen esetekben kihez lehet fordulniuk – adott hasznos tanácsokat a szakember.

A következő olvasónk is testnevelésórai esetről számolt be. Mint mondta, középiskolás lánya arra panaszkodik, hogy mivel nincs elég tornaterem, sokszor az utcán kell futniuk. Ilyenkor a járókelőktől mindenféle megjegyzéseket kapnak, néhány férfi a feneküket mustrálja és fütyülget.

– Meg lehet ezt tenni fiatal lányokkal? – kérdezte az édesanya.

Balogh Beáta egyértelműen kijelentette, nem helyes, hogy a lányoknak az utcán kell futniuk.

– Sajnos, maszkulin (férfias jellegű) társadalmunkban a férfiak megtehetik, hogy beszólnak, fütyülnek a lányoknak, nőknek, sőt hozzájuk is érhetnek. Ha pedig a serdülő lány panaszkodik otthon, azt a választ kapja, hogy „oda se figyelj, kerüld ki, vagy hogy örülj neki, hogy tetszel nekik”. Tehát nem segítséget kapnak a gyerekek ilyen esetekben, hanem azt a választ, hogy tűrjék el ezt a fajta viselkedést. Ennek azonban több veszélye is lehet – figyelmeztet a szakértő. – A gyerek rossz kapcsolatot alakíthat ki a saját nőiességével. Próbálja leplezni magát. Bő, slampos ruhákat hord azzal a céllal, hogy észre se vegyék. De az is előfordulhat, hogy a gyerek abban a tudatban él, hogy ő rendkívül csinos és nőies, és később a nőiességét veti majd be annak érdekében, hogy valamit elérjen – sorolta Balogh Beáta.

Azt tanácsolta, tanítsuk meg a gyereknek, hogyan védje meg magát, ha beszólnak neki, azt a szemléletet közvetítsük felé, hogy az ilyesmit nem kell eltűrni.

Fiatal tanárnő

Egy másik szülő arról számolt be, hogy fia iskolájában az a hír járja, hogy egy fiatal tanárnő közeli kapcsolatot folytat az egyik 17 éves diákkal. Ez törvénybe ütköző dolog? A szülőknek tenniük kellene ebben az ügyben valamit? – kérdezi.

Balogh Beáta rámutatott, ha a tanár a diákjával folytat szexuális kapcsolatot, az bűncselekménynek számít. Bizony nem ritka esetről van szó, és az a tapasztalat, hogy hiába tudnak róla a tanárok és a diákok is, nem történik semmi, mert senki nem akar más „magánügyébe” beleavatkozni.

– Az iskola vezetése helyében én nem engedném, hogy ilyesmi történjen az intézményben, és olyan légkört kellene kialakítani, hogy akár ilyen dolgokról is nyíltan beszélhessenek a diákok a tanárokkal. Ebben az esetben a tanárnő nem viselkedik felnőttként, valószínűleg neki vannak életvezetési problémái. Olyan helyzetbe hozza magát, ami kiszolgáltatottá teszi a gyerekek előtt. A vele kapcsolatba került diák pedig általában ki is használja a helyzetet, jó jegyeket vár el tanárnőjétől gyenge teljesítmény esetén is.


Tanácsok a szülőknek

A szakember tanácsai szexuális zaklatási ügyekben:

  • Ahogy az óvodás gyereket megtanítjuk, hogy nem szabad elmenni idegennel, ugyanúgy az iskolásnak is sokszor el kell mondani, hogy legyen gyanús, ha egy felnőtt kedveskedni próbál, túlzott segítséget ígér. Mondjuk el, hogy nem minden ember jó, vannak, akik rosszat akarnak a gyerekeknek, bántani akarják őket! Kamaszkorban már a szexuális visszaélésekről is lehet beszélni nekik.
  • Tanítsuk meg a gyereknek az úgynevezett fehérneműszabályt! Tehát hogy idegen nem nyúlhat a fehérneműjéhez és az intim testrészéhez.
  • Csak akkor küldjük el táborba, ha már egyedül tud tisztálkodni, törülközni és öltözködni, hogy ne legyen számára természetes, hogy egy idegen mosdatja, törölgeti, öltözteti!
  • A szülők ne fürödjenek a gyerekkel együtt a kádban, főleg ne meztelenül!
  • A szülők és a nagyszülők ne adjanak szájra puszit a gyereknek, mert akkor nem tanulja meg, hogy ez nem természetes.
  • A szülő szexuális zaklatási ügyben fordulhat az osztályfőnökhöz, az iskola igazgatójához vagy gyermekvédelmi felelőséhez, ha nem kap segítséget, a családsegítőhöz, súlyosabb esetben a rendőrséghez, valamint a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálatához.

  • [related-post post_id="3689501"]

    [related-post post_id="3678377"]

    [related-post post_id="3695423"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában