Helyi közélet

2017.12.30. 19:21

Fenekezőbot és oklevél

Bodrogkeresztúr, Tokaj - Arany­oklevelet vett át a Magyar Tudományos Akadémián a Kossuth Zsuzsanna életpályája és szerepe a szabadságharcban című dolgozatáért Kenéz Márton.

Bodrogkeresztúr, Tokaj - Arany­oklevelet vett át a Magyar Tudományos Akadémián a Kossuth Zsuzsanna életpályája és szerepe a szabadságharcban című dolgozatáért Kenéz Márton.

A Kossuth Szövetség által kiírt „Tiszteld a múltat…” pályázat díjazottja a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hatodik osztályos diákja.

Naponta egy-két órát szántam a pályamunkára." Kenéz Márton

Kedvence a történelem

– Már ötéves korom óta nagyon érdekel a történelem – mondja Márton. – Amikor még nem tudtam olvasni, akkor főleg a történelmi témájú dokumentumfilmeket néztem a tévében. A kedvenc korszakaim a keresztes háborúk és a vietnámi háború, de minden érdekel, ami a történelemmel kapcsolatos.

Márton megmutatja a pályamunkáját. A témaválasztás indoklásánál az első helyen a történelemtanárának, az iskola igazgatójának, Kovács Zoltánnak az ajánlatát említi, de a negyedik helyen ott van az is, hogy Kossuth Zsuzsanna a bélyeggyűjteményében is szerepel.

– Zoli bácsival megbeszéltük, Kossuth Zsuzsanna azért is jó választás, mert egyrészt kötődik Zemplénhez, másrészt pedig róla valószínűleg kevesen fognak írni – mondja Márton. – Könyvekben és az interneten kutattam. Naponta egy-két órát szántam a pálya­munkára, mert a tanulás és a szabadidő mellett ennyit tudtam erre áldozni. Így két hét alatt készültem el a dolgozattal.

Hogy mégis miért Kossuth Zsuzsanna?

– Idén van a Kossuth Zsuzsanna-emlékév – adja meg a magyarázatot Kenéz Márton. Azt Kovács Zoltán teszi hozzá, Kossuth Zsuzsanna volt az első tábori kórház meg­alapítója, és ha a Vöröskereszt mozgalmat Magyarországon alapították volna, az is Kossuth Zsuzsanna nevéhez fűződne, hiszen ő nem tett különbséget osztrák és magyar katona között, számára egy volt a fontos, a sebesültek gyógyítása.

Kutyázás és harcsavadászat

A bélyeggyűjtemény már szóba került korábban. Márton elmeséli, egyelőre 96 bélyege van, de azt még nem gyűjti olyan régen, mint az ólomkatonákat (a történelem szeretetéből és az életkorból szinte adódik is). Az utóbbi gyűjtemény első darabja hat évvel korábbra datálódik, jelenleg 162 darabot számlál a bodrogkeresztúri sereg Márton szobájában.

– Ezenkívül apával együtt közösen nevelünk egy landseer kutyát, aki most öt hónapos, de már 30 kiló, ha megnő, akkor elérheti a 80 kilót is – mondja Márton, majd látva az elbizonytalanodást, megkérdezi: – Ugye nem ismerős?

Innen jelentjük, azóta már – az internetnek hála – ismeretséget kötöttem a hatalmas termetű és rendkívül barátságos természetű fekete-fehér kutyafajtával. A hobbik sora ezzel még nem ért véget.

Nagyon szeretek horgászni is apával. – Fenekezőbottal szoktam afrikai harcsára horgászni. A legnagyobb fogásom eddig egy két és fél kilós hal volt, teljesen egyedül fárasztottam és fogtam ki – mondja Márton.

Kovács Zoltán még elmondja, tavaly már benyújtott egy pályamunkát Márton a bodrogkeresztúri csata emlékeiről.

Azzal még nem nyert arany­oklevelet, de azt a dolgozatát is díjazták, és természetesen jövőre ismét indulnak majd a pályázaton.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában