Helyi közélet

2017.12.01. 07:24

Egy jó egernyivel lettünk kevesebben 2001 óta Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Továbbra is az elvándorlás a jellemző megyénkre, 67 ezerrel csökkent 17 év alatt a lakosságszám.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Továbbra is az elvándorlás a jellemző megyénkre, 67 ezerrel csökkent 17 év alatt a lakosságszám.

Ha azt halljuk, demográfia, nagyon sokunknak, Borsod-Abaúj-Zemplénben élőknek az jut eszébe, hogy folyamatosan csökken az itt élők száma. Főként azoké a fiataloké, akikre pátriánk jövőjét lehetne építeni.

Inkább odébbállnak

Már csak azért is, mert a megyénkben működő, vagy ide települni kívánó termelő cégek egyre inkább azzal a helyzettel kénytelenek szembenézi, hogy nincs elegendő jól képzett munkaerő, akire egy gyár működését lehetne alapozni. Más kérdés, hogy az elvándorlók közül nagyon sokan éppen az alacsony fizetések miatt állnak odébb, azaz volna min változtatni a munkáltatóknak is.

A vészharang folyamatosan kong, de érdemi megoldást eddig nem nagyon tett az asztalra senki. Talán a megyeszerte köttetett foglalkoztatási paktumok orvosolhatnák valamelyest a helyzete.

Csütörtökön a megyei közgyűlés szembesült a cseppet sem szívderítő helyzettel, a megye demográfiai helyzetének alakulását taglaló KSH által előterjesztett tájékoztatóból. A beszámoló tartalma azonban – talán mert untig hallhatták már az adatokat – nem érte el az ingerküszöböt a képviselők soraiban, mert egyetlen hozzászólás nélkül, egyhangúlag vették tudomásul az előterjesztést.

Miskolcon a legkisebb

Vegyük azért a fáradságot és írjunk le néhány megdöbbentő adatot. Az elmúlt mintegy 18 esztendőben 67 ezerrel – Eger lakosságszámával – csökkent a megye lakosságának száma. Az ezredforduló óta tehát minden évben 2500 ezer főt meghaladó volt az úgynevezett „negatív vándorlási egyenleg”. Tavaly például 3259 fős volt a belföldi vándorlási veszteség. Összesen 14.800-an vándoroltak el az ország más részeibe, Harmaduk a fővárosban keresett boldogulást, de Pest, Heves és Hajdú-Bihar megye volt még kiemelkedő célpont. Minden korcsoportban negatív az egyenleg, különösen a gyermek- és fiatal aktívkorúak esetében jelentős.

A megye minden járását jellemezte belföldi vándorlási veszteség, de legnagyobb arányban a Cigándi, a Tiszaújvárosi és az Encsi Járásban volt tapasztalható és a Miskolci Járásban volt a legkisebb, mindössze 4 ezrelék.


[related-post post_id="3695851"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában