Helyi közélet

2017.12.03. 19:39

A téliesítés jelenleg a legfőbb kiskerti feladat

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az év utolsó hónapján is akad tennivaló a kertben, udvaron.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az év utolsó hónapján is akad tennivaló a kertben, udvaron.

Az időjárás alapján bátran kijelenthetjük: itt a tél! December hónapban a legkevesebb a munka a kertekben, de azért ilyenkor is van mivel elfoglalni magunkat. Leginkább mégis az a fontos ilyenkor, hogy mindent téliesítsünk, a fagyok beállta után pedig ellenőrizzünk.

Takarítás, javítás

Mivel a fagyok még nem rendszeresek, inkább csak éjszakára hűl le nulla fok alá a levegő, így egyrészt nem árt még figyelni a növényvédelemre, hiszen a tartós fagy beálltáig még több kórokozó képes kellemetlenséget okozni. Sokan szoktak permetezni még a kertben a mínuszok beállta előtt.

Ugyanakkor ez az időszak kitűnően alkalmas arra, hogy rendbe tegyük a kertünket, udvarunkat, így legalább az ünnepekre is szebb környezetben készülhetünk.

Tehát vágjuk még le a megnőtt gazféléket, takarítsuk ki a kertet, folytassuk az ásást, amíg nincs fagy, és alkalmas a föld hozzá. Az udvaron seperjünk össze, távolítsuk el az ágakat, leveleket. Most lehet a feleslegessé vált, vagy kiszáradt fákat, cserjéket kivágni, a faházat, kerítést kijavítani.

Ez a legjobb hónap a díszfák és cserjék megmetszésére. Metsszük le félig a rózsabokrokat, hogy megóvjuk őket a széltől. Fás növényeket még decemberben is lehet ültetni, ha nem fagyos a föld.

Vigyázzunk arra, hogy amikor fagypont alá esik a hőmérséklet, ne lépjünk a gyepre, mert nagy barna lábnyomokat fogunk hagyni a törékeny fű szárán.

Nagy havazás után rázzuk le az ágakról a felgyülemlett havat, nehogy letörjenek a súly miatt. Ha a talaj nem túl nedves vagy fagyos, folytathatjuk az évelő növények elrendezését. Öntözzük óvatosan a növényeket és fedjük le őket. Figyeljünk arra, hogy minden olyan növényt megóvjunk, amely ki van téve a fagynak. Vezessük el a vizet minden csatornából vagy csapból a kertben és szigeteljük le őket. A növényeknek ebben a hónapban is szükségük lesz öntözésre, de vigyázzunk, nehogy túlöntözzük őket.

Az ősszel ültetett facsemeték, bokrok különösen érzékenyek a szélsőségesen zord, téli időjárásra, ezért a tövük körül halmozzunk fel lekaszált füvet, leveleket és azokat takarjuk be egy-két lapátnyi komposzttal vagy földdel. Ahol a nyulak, őzek, vaddisznók látogatásától is tartani kell, ott a fák törzsét vegyük körül dróthálóval vagy műanyag törzsvédővel, illetve napraforgószárral vagy náddal. A kukoricaszár nem alkalmas a törzs bekötésére, mert ez alatt mezei egerek és pockok telepedhetnek meg.


A szobában is lehet

Enyhe, csendes, napos időben hozzá lehet látni a gyümölcsfák törzsének tisztogatásához. A lehántott kéregmaradékokat gondosan összegyűjtve el kell égetni, mert közöttük nagy számban húzódnak meg a betegségek spórái és kártevők áttelelő tojásai.

A dézsás, balkonládás növényeket a melegebb napokon öntözzük meg, ügyeljünk szobanövényeink párologtatására is.

Közben pedig pihenjünk kicsit, ünnepeljünk és készüljünk a jövő évi kertművelésre, akár azzal, hogy már elkezdünk tervezgetni, akár azzal, hogy szakirodalmat olvasgatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában