Helyi közélet

2017.12.19. 07:32

A hét második felére harmadfokú is lehet!

Miskolc - Az országban jelenleg 592 kilométer hosszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

Miskolc - Az országban jelenleg 592 kilométer hosszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

Ebből 362 kilométeren I. fokú, 230 kilométer hosszon pedig másodfokú.

A Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban, s ezt tovább növelte a magasabb hegyekben lévő hó olvadása és lefolyása. Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint az időszakos átlaghoz képest továbbra is „jelentős nagyságú a hóvízkészlet” a Tisza Tokaj feletti vízgyűjtőjén, és a következő 6 napban ennek fokozatos gyarapodására számítanak.

Hol a kis Túr siet…

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását. A Tiszán érkező árhullám Tiszabecsnél a másodfokú készültségi szintet (400 centimétert) meghaladó 452 centiméteres vízállással hétfőn este 22 órakor tetőzött, Tivadarnál a tetőzés a mai napon várható.

A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés a II. fokú készültségi szint felett várható, míg a Tisza középső szakaszán az I. fokú készültségi szint környékén, azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.

A Túron levonuló árhullám Garbolcnál hétfőn az esti órákban tetőzött, ezt lassú apadás követi.

A Bodrog hosszan tartó áradásba kezdett, elnyúló tetőzése Felsőbereckinél kevéssel a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint felett várható a hét közepén, Sárospataknál várhatóan csütörtök-pénteken tetőzik a folyó, megközelítve a III. készültségi szintet.

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg. Jelentősebb vízszintemelkedés a Fekete-Körösön jelentkezett. A Hármas-Körös alsó szakaszán szintén az I. fokú készültségi szintek meghaladására kell számítani a Tiszán levonuló árhullám visszaduzzasztó hatása miatt.

A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, Csengernél tegnap délelőtt tetőzött a folyó jóval a készültségi szintek alatt. A Kraszna árhulláma várhatóan a mai napon tetőzik Ágerdőmajornál.

- ÉM-HI -


Tények

Jelenleg 7 vízügyi igazgatóság területén 34 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget. Ebből 19 szakaszon I. fok, 15 szakaszon pedig II. fok van érvényben. 166 darab szivattyútelep van készültségben. A hétvégén a belvízzel elöntött területek nagysága 10 900 hektár volt, ebből 5040 vetés/szántó. Ötmillió köbméter belvizet emeltek át, a védekezésben 183 fő vett részt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában