Helyi közélet

2017.11.22. 11:59

TOP 100 - Bihall Tamás: Még mindig az ipar dominál

Miskolc - Az idén is húsz olyan vállalkozás van, amelyek korábban nem voltak a TOP 100 illusztris táborában.

Miskolc - Az idén is húsz olyan vállalkozás van, amelyek korábban nem voltak a TOP 100 illusztris táborában.

Megyénk TOP 100-as listáján 21 olyan cég van, amelyik bekerült a HVG Top 500-as listájára is – kezdte beszédét Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. Hozzátette, a tavalyi évhez hasonlóan az idén is húsz olyan vállalkozás van, amelyek korábban nem voltak a TOP 100 illusztris táborában. Az elnök arról is szólt, hogy az ipar dominanciája megyénkben kétségtelen. Fontosnak tartotta azonban megjegyezni, hogy az infokommunikáció területén van még mit javítani, van hova fejlődni.

A megye 16 járása kapcsán Miskolc, Kazincbarcika, Tiszaújváros szerepelnek a gazdasági élvonalban, a többi rendkívül alacsony szinten veszi ki részét a megye gazdaságából, és ezzel a jelenséggel foglalkozni kell – fogalmazott Bihall Tamás. Hozzátette: a Cigándi és a Putnoki járásból egyáltalán nincsenek TOP 100-as cégek.

Nehéz kérdésnek nevezte a népességfogyást, adatként említette, megyénk népessége 50 ezerrel csökkent. Bihall Tamás úgy véli, ennek megállítása úgy lehetséges, ha a fiatalokat itt tartjuk, vagy vissza tudjuk hívni.

A kamarával kapcsolatban kiemelte, hogy megyénkben 36 ezer regisztrált tagja van a szervezetnek, ami az országosan regisztráltak 3,59 százaléka. A tagok fizetési pontossága 99 százalékos, és egy felmérésből kiderült, a vállalati elégedettség alapján a megyei kamara, Vas megye után a második helyen áll.

Elmélet, gyakorlat

Bihall Tamás a duális képzések fontosságát is kiemelte, mind középiskolai, mind felsőoktatási szinten. Szakképzésben jelenleg 24 vállalattal és 594 tanulóval van szerződésük. A Miskolci Egyetemmel a közelmúltban jött létre együttműködésük, hogy az elméleti tudást és a gyakorlatot összeköthessék. Jelenleg 131 vállalat fogad hallgatókat, és 164 diák vesz részt a duális képzésben.

ÉM-NSZR


[related-post post_id="3687783"]

[related-post post_id="3687830"]

[related-post post_id="3688219"]

[related-post post_id="3687916"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában