Helyi közélet

2017.11.14. 11:27

Szakmájuk mesterévé avatták őket Miskolcon

Miskolc - Négy szakmában összesen harmincnégyen – hegesztők, kozmetikusok, pincérek és szakácsok – vehették át hétfőn mester­levelüket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén.

Miskolc - Négy szakmában összesen harmincnégyen – hegesztők, kozmetikusok, pincérek és szakácsok – vehették át hétfőn mester­levelüket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén.

Harmincnégy megyénkbeli szakember vehette át mesterlevelét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató ünnepségén, amelyet a nemrég elhunyt Oscar-díjas mesterszakács, Mátyás Rudolf emlékének ajánlottak.

Átadni a tapasztalatot

Mint Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere fogalmazott, „valamennyi mesterlevelét átvevő megérdemli a dicséretet, mert abban, amit munkaként végeznek, eljutottak a mesteri címig”. Kifejezte reményét, hogy a megszerzett címet a saját anyagi gyarapodásukra, de a társadalom javára is kamatoztani fogják. Fontosnak nevezte, hogy az újdonsült mesterek át tudják majd adni a következő generáció számára megszerzett tudásukat, tapasztalataikat.

Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta, hogy az ország és benne a megye gazdasága folyamatosan bővül és mára eljutottunk oda, hogy hiány van a szakképzett emberekben, a „mesterekben”. Mint mondta, amíg 2014-ben csak néhány vállalkozás mondta azt, hogy hiány van szakemberekben, ma már a vállalkozások harmada küzd ezzel, és ez a helyzet a jövőjüket is veszélyezteti. „Azt gondolom, hogy ennek a helyzetnek a kezelésében hatalmas szerepe van a szakképzésnek, a mesterképzésnek, mert a mesterek a szakképzésben is komoly szerepet töltenek be.”

„Mesterit alkotni felemelő…”

Kovács József Attila, a kamara kézműipari szakosztályának elnöke úgy vélekedett, hogy ma a kamarának kell betölteni azt a szerepet, amit évszázadokkal ezelőtt a céhek töltöttek be. „Mesterit alkotni mindig felemelő érzés – mondta. – Azt kívánom, erről soha ne feledkezzenek meg munkájuk során. Folytatva a gondolatsort, Bihall Tamás, a BOKIK elnöke arról beszélt, hogy a kamara szakképzési tevékenységének lényege a minőségi szakemberek, mesterek képzése. „A mester kifejezés magában foglalja a bizalom kiteljesedését a fogyasztók, a szolgáltatást igénybe vevők, terméket megvásárlók számára.”


Mesterek lettek

Hegesztő:

Aranyosi Gábor, Balogh Szabolcs, Barancsi István, Hutka Zoltán, Kurucz Pál, Skarupa János

Kozmetikus:

Fodorné Pamlényi Enikő, Kakukné Lipkovics Zita, Kovács-Izrael Nóra, Kutiné Majoros Marina, Lippai Szabina, Takácsné Szendrey Zita

Pincér:

Ambrus Sándor Csaba, Bába Norbert, Bárczi Tamás, Balázs István, Győri József, Lehoczky Csaba, Nagymáté István, Szabó Gábor, Takács Attila Sándor, Tamasovszki Zoltán, Tóth Sándor

Szakács:

Csóka László, Ferenci Béla, Kokavecz Sándor, Latorcai Csaba, Szegedi Enikő, Szokoli Ottó István, Takács Gábor, Tokaji Károly, Török Péter, Varga Ádám, Vajdovics József


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában