Helyi közélet

2017.11.24. 11:13

Radiológiai projekt a királyhelmeciekkel

Miskolc - Az E-Radiológia lehetőségének megteremtése a miskolci megyei kórház és Kral’ovsky Chlmec kórháza között a cél, ezért a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház és a Nemocnica s poliklinikou n.o. Kral’ovsky Chlmec szakmai együttműködési megállapodást írt alá korábban.

Miskolc - Az E-Radiológia lehetőségének megteremtése a miskolci megyei kórház és Kral’ovsky Chlmec kórháza között a cél, ezért a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház és a Nemocnica s poliklinikou n.o. Kral’ovsky Chlmec szakmai együttműködési megállapodást írt alá korábban.

Most újabb mérföldkőhöz érkezett a projekt, amiről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a felek.

– Egy ilyen nagy intézménynek – nyugodtan mondhatom, hiszen az ország legnagyobb kórháza vagyunk – kötelessége a lehetőségeihez mérten a határokon túli, magyarlakta területeknek is valamilyen fajta egészségügyi ellátásbeli segítséget nyújtani – fogalmazott bevezetőjében Dr. Tiba Sándor, a megyei kórház főigazgatója. – Ez egy több lépéses projekt, és ennek egyik lépése a királyhelmeci kórházzal való együttműködés.

Elhangzott: a két régió hasonló gazdasági, szociális és egészségügyi helyzetben van, mely hasonló problémákat generál.

– Ahhoz, hogy valakinek a kivizsgálás és a gyógyítás menete rendben megtörténjen, ahhoz rendkívül fontos két dolog: a diagnosztika – különösen a teleradiológia – és tapasztalat – fogalmazott a főigazgató. – A mi kórházunk 1,2 millió, illetve 800 ezer embert lát attól függően, hogy szakmánként mennyi az ellátási terület. Itt rengeteg tapasztalat gyűlik össze! Az orvoslást meg lehet tanulni az egyetemen, majd hosszú évek munkája az, hogy az ismereteket miként tudjuk használni a gyakorlatban.

A radiológia olyan terület Dr. Tiba Sándor szerint, ahol szintén nagyon fontos az, hogy egy szakember minél több felvételt lásson.

Kiderült: a radiológus orvosok hiánya különösen hangsúlyos ebben a régióban, ám ez világméretű jelenség is. A pályázat átfogó célja „a közös betegek maradéktalan ellátásához szükséges erőforrás megszerzése”, így a távleletezés bevezetésével hisznek abban, hogy például „erősödik a felek közötti szakmai támogatás, a minőségi diagnosztika”, de cél az is, hogy a megyei kórház és a királyhelmeci városi kórház szakmai együttműködése javuljon a távleletezés fejlesztése révén.

– Kórházunk közel 60 ezer magyar nyelven beszélő embernek a körzete, 134 ággyal működik – ezt már Hencel Klára, a királyhelmeci kórház főigazgatója mondta. – Apró, de jó eredményekkel működünk: 5000 az évi fekvőbetegünk és 80 ezer körülbelül az ambuláns betegeink száma. Ezen projektnek hála vette meg kórházunk az első CT-t, pezsgőt nyitottunk erre az alkalomra csütörtökön.

A projekt 430 ezer euró összköltségű, a megyei kórház 287 ezer euróból fejleszthet.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában