Helyi közélet

2017.11.24. 16:31

Különleges égi jelenségek - Keressük a Merkúrt az alkonyi égen!

Naprendszerünk legbelsőbb bolygója vagy kora este, vagy kora hajnalban látható csupán, ezért főleg a téli, párásabb levegőjű időszakban nehezebb megfigyelni is. A bolygó ebben a hónapban a Naptól legtávolabb, 24-én alkonyatkor látszik, pontosan egy órával a Napot követően le is bukik a horizont mögé – <a href="http://www.ng.hu/Fold/2017/11/14/Egi-jelensegek-2017.-november-masodik-feleben" target="_blank">írja a National Geographic</a>.

Naprendszerünk legbelsőbb bolygója vagy kora este, vagy kora hajnalban látható csupán, ezért főleg a téli, párásabb levegőjű időszakban nehezebb megfigyelni is. A bolygó ebben a hónapban a Naptól legtávolabb, 24-én alkonyatkor látszik, pontosan egy órával a Napot követően le is bukik a horizont mögé – írja a National Geographic.

Napnyugta után fél órával már esélyünk lehet rá, ekkor a bolygó kb. 4 fokkal a délnyugati horizont felett lesz. Aki nagyobb távcsövön tudja figyelni a bolygót, az inkább pár nappal később, 28-án próbálkozzon vele, ekkor látható ugyanis a „fél-Merkúr” vagyis a bolygó 50 százalékát világítja be a napfény.

Gyönyörködjünk az Orion csillagképben!

A téli égbolt legismertebb csillagképe, sokak kedvence az Orion a hónap második felében jól megfigyelhető lesz, ezt a holdfény sem zavarja majd egészen 27-ig. A csillagképet az éjfél körüli órákban érdemes megnézni, ekkor már magasan (30-50 fok közti magasságban) jár, tehát viszonylag távol, a horizontot oly sok helyen bevilágító, fényszennyezéstől. A csillagkép önmagában is látványos, ám a benne szabad szemmel is jól látható Nagy Orion-köd, a távcsővel megfigyelhető, az öv bal szélső csillagánál található Lobogó-köd és alatta a Lófej-köd a három legismertebb objektum, amelyekre érdemes figyelmünket és távcsövünket is ráirányítani.

Forrás: ng.hu.


[related-post post_id="3684810"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában