Helyi közélet

2017.11.03. 13:46

Gyógyszerek: csütörtöktől fent vannak a „felhőben” Borsodban is

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Egyelőre a betegek még semmit nem éreznek a gyógyszerfelírás új rendszeréből.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Egyelőre a betegek még semmit nem éreznek a gyógyszerfelírás új rendszeréből.

Csütörtökön már élesben vizsgázott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT), amely egy közös informatikai térben (felhőben) kapcsolja össze az egészségügy legfontosabb szereplőit – a kórházakat, a szakrendelőket, a háziorvosokat és a gyógyszertárakat –, egy év múlva pedig a mentőket és a magánszolgáltatókat is. Az új rendszer keretében a papíralapú vények mellett megjelenik az e-beutaló is. Az EESZT talán legfontosabb eleme az e-recept, amelyet november 1-től kötelező használni az orvosoknak. Az első nap tapasztalatairól kérdeztük az egészségügy megyénkbeli szereplőit.

Időt kell adni

Dr. Poncsák Csaba háziorvos, a Praktizáló Orvosok Szövetsége vezetője elmondta: a miskolci háziorvosi rendelőkben még nem élesedett a rendszer, kell egy pár nap, de a programfejlesztők azon dolgoznak, hogy minél simábban működjön minden. Probléma azonban nincs, hisz egy év türelmi időt biztosít a jogszabály a háziorvosok számára.

A gyógyszertárak informatikai rendszere eddig is fejlett volt." Dr. Nyíri László

– Ez egy akkora jelentőségű váltás, mint amikor a papírkartonokat és a kézzel írt recepteket felváltották a számítógépek. Most is időt kell adni arra, hogy az esetleges hibákat korrigáljuk – magyarázta.

Hangsúlyozta: az elektronikus tér legfőbb haszna az lesz, hogy ide felkerül majd a beteg minden egészségügyi adata. Ez akkor tehet nagy szolgálatot, ha valaki balesetet szenved vagy rosszul lesz, és a kórházban nem tudnak róla semmit. Ekkor az orvos megnézheti, hogy milyen betegségei vannak, milyen gyógyszereket szed.

Az e-receptről szólva jelezte: egyelőre a betegek csak annyit vesznek észre, hogy az orvos által adott recepten lesz még egy vonalkód. Ugyanis amikor az orvos kinyomtatja a receptet, annak adatai bekerülnek az új rendszerbe, a receptre pedig rákerül az új kód. Valószínű, hogy emiatt egy kissé lassulni fog a betegellátás.

Dr. Poncsák Csaba hozzátette: a beteg egészségügyi adatai szigorú jogi védelem alatt állnak.

Féltek az újtól

Dr. Nyíri Lászlótól, a Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. megyei szervezetének elnökétől azt kérdeztük, hogy ment az átállás a gyógyszertárakban. Mint mondta, nincs arról tudomása, hogy bármelyik patikában ne működne a rendszer. A gyógyszerkiadást szabályozó rendelet szerint december 15-éig biztosítanak időt az átállásra.

Egy év türelmi időt biztosít a jogszabály a háziorvosok számára." Dr. Poncsák Csaba

– A gyógyszertárak informatikai rendszere eddig is fejlett volt, de a patikák több rendszergazdához tartoznak. Tehát nem csupán az országos informatikai rendszert kell leképezni, hanem azt a helyi rendszerekhez kell igazítani – jelezte az elnök.

Egyébként ő is az elektronikus tér előnyeit emelte ki.

– Az orvosok az ország bármely részén láthatják majd, hogy a beteg milyen gyógyszereket kapott és milyen vizsgálati eredményei vannak. Ezáltal elkerülhető a túladagolás, de az is, hogy esetleg nem a megfelelő gyógyszert kapja az illető. Kétségtelen, hogy a patikusok féltek az új rendszertől, számtalan probléma és kérdés vetődött fel a részükről – fogalmazott dr. Nyíri László. Hozzátette: minden egészségügyi dolgozónak ki kellett váltani az e-személyigazolványt, amivel be lehet lépni az e-térbe. Sokan felvetették, mi van, ha elhagyja az igazolványát vagy nincs nála. Kétségtelen, ez előfordulhat.


[related-post post_id="3668258"]

[related-post post_id="3662690"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában