Helyi közélet

2017.11.21. 14:26

Dr. Dobrik Istváné a Miskolci Múzsa Díj

Miskolc - Hagyományosan a Miskolc Autó Audi szalonjában rendezték meg a Miskolci Múzsa Díj sajtótájékoztatóját.

Miskolc - Hagyományosan a Miskolc Autó Audi szalonjában rendezték meg a Miskolci Múzsa Díj sajtótájékoztatóját.

Bevezetőjében Kiss László, a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának tagja arról beszélt a keddi eseményen, hogy a Múzsa Díj tizenhatodik éve Miskolc város legrangosabb kulturális elismerése, melyet hagyományosan a Magyar Kultúra Napja alkalmából vehetnek át a díjazottak.

Kuratórium választja

Az egyik legrangosabb vidéki kulturális díjat a borsodi megyeszékhely sikeres vállalkozásai által támogatott Miskolci Múzsa Díj Alapítvány adja. A város kulturális és gazdasági életének meghatározó képviselői alkotta kuratórium választja minden évben a Miskolci Múzsa díjast.

A kuratórium elnöke, dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora ezután bejelentette: a 2017. év Miskolci Múzsa díjasa dr. Dobrik István, a Miskolci Galéria nyugalmazott címzetes igazgatója.

– Dobrik István személyét a harmadik kuratóriumi ülésen választottuk ki. Az indoklás, az összegzés nagyon röviden az, hogy a díjazott egész életét és egész munkásságát a sokszínűség és a sokrétűség jellemezte azzal, hogy mindennek középpontjában mindig Miskolc város és térsége művészeti és kulturális élete állt – ezt dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora mondta indoklásában. – Egész élete munkássága eredményeképp nyerte el ezt a díjat.

Ezután a kuratórium elnöke dr. Dobrik István életútját vázolta: beszélt a 2017-es Múzsa díjas diplomáiról – a jövőre 70 esztendős díjazott négy diplomával rendelkezik –, amelyek sokrétűek, mint ahogyan azok a helyek is, ahol a galéria egykori vezetője megfordult.

Dr. Dobrik István Pro Urbe díjas, Széchenyi Ferenc díjas, megyei Prima díjjal és Miskolc Város Díszpolgára címmel is büszkélkedő művészettörténész.

Új tag az alapítványban

Új tag, Hajdú László lépett be a Múzsa Díjat fenntartó alapítványba. Hajdú László miskolci lokálpatrióta, az Expert cégcsoport tulajdonosa, vezetője. Tevékenységük sokrétű, az agráriumtól az utaztatáson át a pénzügyi tevékenységig terjed. Hajdú László kifejtette, hogy fontos célnak tartja a város kulturális életének és hagyományainak támogatását: a hajdanában virágzó miskolci vitorlássport feltámasztásán is dolgozik, és újraindította a tradicionális Kassa–Miskolc bridzsversenyeket. Így most az alapítvány az Expert csoportra, a Műépítész Kft.-re, a Telvill Kft.-re és a Szinva Net Zrt.-re támaszkodhat.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában