Helyi közélet

2017.10.08. 13:02

Zene és tánc. Alakul a művészeti középiskola

Miskolc - Új képzést és új épületet kap a Bartók szakgimnázium jövőre.

Miskolc - Új képzést és új épületet kap a Bartók szakgimnázium jövőre.

Még nincs táncoktatás a szakgimnáziumban, de a neve már hirdeti, hogy a következő tanévtől táncművészeti osztály is indul a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban. Fejér Zsolt igazgatótól megtudtuk: tulajdonképpen annak a képzésnek az akkreditációját nyerték el, ami eddig az MSZC Szemere Bertalan Szakgimnázium és Szakközépiskolájában folyt.

Ott azonban kifutóban van a táncoktatás, hiszen az intézmény a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába került. A Bartók viszont, bár szakgimnázium, de mivel művészeti képzés folyik ott, maradt az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában, így a Miskolci Tankerületi Központ egyik intézménye.

Négy szak

– A Szemerében már csak egyetlen táncos szak működik, a színházi tánc, a Bartókban azonban négy szakot szeretnénk indítani a képzésen belül: a klasszikus balettet, a kortárs- és modern táncot, a néptáncot és a színházi táncot. Egy táncos osztályt tervezünk indítani jövő szeptembertől.

A gyakorlati felvételi február végén lesz, az időpont még egyeztetés alatt áll. Bár az iskolának még nincsenek tánctanárai, de a felvételi idejére szakembereket bízunk majd meg azzal, hogy kiválasszák a jelentkezők közül a legtehetségesebb diákokat. Így egy évfolyamon lesz egy zenei, és lesz egy táncos osztályunk is – sorolta az igazgató. Hozzátette: olyan neves koreográfusokat és táncpedagógusokat szeretnének majd szerződtetni az iskolába jövő szeptembertől, akik tanítani is tudják ezt a művészeti ágat.

Lesz otthonuk

Fejér Zsolt üdvözli, hogy a Bartók Béla Szakgimnáziumnak jövőre önálló épülete lesz. (Mint arról korábban beszámoltunk, a Szentpáli szakgimnázium volt belvárosi épületét kívánja erre a célra felújítani a miskolci önkormányzat.) Ugyanis most a zeneművészetinek nincs épülete. A közismereti tárgyak oktatása a Zrínyi Ilona Gimnázium termeiben folyik, a zenei képzés pedig a Zenepalotában.

– Ha jövőre beköltözhetünk a felújított épületbe, a zene gyakorlati képzése továbbra is a Zenepalotában marad, hiszen azt az épületet direkt arra tervezték. A táncképzéssel kapcsolatban is hasonló megoldást keresünk, folynak a tárgyalások – jelezte az igazgató.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában