Helyi közélet

2017.09.06. 09:47

Vannak óvóhelyek Miskolcon (is), bár az Avason egy sincs

Miskolc - Az önkormányzati tulajdonban lévő és korábban óvóhelynek minősített helyeket a MIK nyilvántartja.

Miskolc - Az önkormányzati tulajdonban lévő és korábban óvóhelynek minősített helyeket a MIK nyilvántartja.

„A mai világpolitikai helyzetet figyelembe véve, amikor is Amerika és Észak-Korea folyamatosan »bombázzák« egymást háborús ígéretekkel, illetve Észak-Korea atomkísérleteket hajt végre a világban különböző hordozórakétákkal, az a kérdés merült fel bennem és baráti társaságomban, hogy Miskolcon és környékén egy esetleges háborús támadás vagy atomfegyveres támadás esetén merre van megfelelő mennyiségű óvóhely, vagy egyáltalán óvóhely hol van?” – kérdezi lapunktól előfizetőnk, Németh Zoltán.

A II. világháború után épült lakóházak alatt kötelező volt életvédelmi létesítményt építeni." Alföldi Attila

Sokáig kötelező volt

– 2012 után a 350 négyzetméter alatti óvóhelyeket a katasztrófavédelem megszüntette, ezek nincsenek óvóhelyi listában, tartalmilag az önkormányzati tulajdonban lévő és korábban óvóhelynek minősített helyek a MIK Zrt. nyilvántartásában vannak – nyilatkozta lapunknak Alföldi Attila, Miskolc város közbiztonsági referense. – A II. világháború után épült lakóházak alatt kötelező volt életvédelmi létesítményt építeni, ami a romteher viselésére alkalmas, ezt oldotta fel 5 éve a katasztrófavédelem. Az 1950-es, ’60-as években épült helyek ugyanúgy funkcionálnak, azaz ha szükség lenne óvóhelyek kijelölésére, lenne ilyen hely.

Viszont szirénázást ne nagyon várjunk, hiszen ez a hanghatás a vegyi üzemek környékén kötelező, így Kazincbarcikán, Tiszaújvárosban és Sajóbábonyban hallhatnánk „vijjogást”.

– Miskolcon is van szirénarendszer, de nem üzemeltetik, mert pánikot keltene, – tette hozzá a szakember.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy a „régi” miskolci Városháza alatti pince egykor központi egységként funkcionált. Ez a pince 1938-ban létesült, s itt kapott helyet a múltban a városi riasztóközpont, vagyis ahonnan az összes szirénát irányították. De ez már egy másik történet…

Több száz óvóhely van

Egy 2009-es adat szerint az óvóhelyek számában az elsők között vagyunk Magyarországon, ugyanis Miskolcon 278, Miskolc környezetében pedig (ez további 40 település) 312 óvóhelyet tartanak számon. Az óvóhelyeket különböző osztályokba sorolják aszerint, hogy milyen nyomást viselnek el, és hogy a benne lévők hány napig képesek elzárkózni. A legnagyobb védő­képességűekből nem sok van, a többséget a lakosság alatti romteherelbíró létesítmények képviselik. Ezekből Miskolcon és környékén 160 darab van (2009-es adat – a szerk.), ilyenek általában az 1960-as évekig épült lakótömbök alatti pincék. Az Avason egyetlen egy ilyen pince sincs.

ÉM-JLI


[related-post post_id="3170465"]

[related-post post_id="3165305"]

[related-post post_id="3019155"]

[related-post post_id="3206794"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában