Helyi közélet

2017.09.23. 18:07

Szent Hedvig nevét kapta az új otthon Diósgyőrben

Miskolc - 140 férőhelyes új idősek otthona jönne létre a volt Diósgyőri Kórház egyik ingatlanában.

Miskolc - 140 férőhelyes új idősek otthona jönne létre a volt Diósgyőri Kórház egyik ingatlanában.

A nyári szünet előtti utolsó testületi ülésen döntöttek a miskolci képviselők arról, hogy a Diósgyőri Kórház területén lévő egyik ingatlan vagyonkezelői, illetve tulajdonjoga az önkormányzathoz kerüljön. Erre azért volt szükség, mert az épületet a város – az egészségügyi alapellátáson túl – szociális szolgáltatások, ellátások biztosítására is szeretné használni. Ezt olvashatjuk ki abból az előterjesztésből, amelyet csütörtökön fogadott el a megyeszékhely testülete. A napirend az Őszi Napsugár Otthon Alapító okiratának módosítása címet kapta, mivel a még júniusban megszerzett ingatlanban az intézmény működtetné a 140 férőhelyes új otthont.

Magasabb színvonal

A képviselők elé került anyagban leírták, hogy a kialakítandó új intézményegyüttes szép természeti környezetben, kiváló klimatikus viszonyok között fogadja majd a lakókat, és illeszkedik az önkormányzat vasgyári városrészre vonatkozó rehabilitációs elképzeléseihez. „A részben használaton kívül álló területen lévő infrastruktúra hasznosításával a szolgáltatás magasabb színvonalon látható el, ezzel is biztosítva a kellemes és nyugodt idős kort” – fogalmaz az előterjesztő.

Arra, hogy az idősotthon bővítésére mikor kerül sor, nem találtunk adatot az indítványban. Az előterjesztés ugyanis csak arra tesz javaslatot, hogy az új telephelyet Szent Hedvig lengyel királynőről nevezzék el. Ezt azzal indokolják, hogy a névadó Magyarországon született, Nagy Lajos király és Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. „…Egyik legcsodálatosabb nőalakunk, aki széleskörű karitatív tevékenységet folytatott, ami miatt már életében szentként tisztelték. Kórházakat alapított, és aktívan részt vett a betegápolásban, szívén viselte a betegek, árvák, elesettek sorsát. 1997-ben II. János Pál pápa avatta szentté Krakkóban. Emlékét a Diósgyőri vár kápolnája és az ott elhelyezett csontereklye őrzi” – olvashatjuk.

Sürgősséggel

Az előterjesztés sürgősségi indítványként érkezett a csütörtöki testületi ülésre. A sürgősséget a működési engedélyezési eljárás lefolytatásával indokolták meg. A módosítás csak október közepétől lép életbe.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában